У Британії 21-річного симпатика неонацизму засудили до прочитання класиків англійської літератури

Дата: 03 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

21-річного симпатика неонацизму Бена Джона з англійського міста Лінкольн визнали винним у володінні інформацією, яка може бути корисною для підготовки теракту. Суд розглядав для хлопця засудження у вигляді позбавлення волі. Водночас суддя зробив висновок, що злочин, ймовірно, був “актом підліткової дурості”, та засудив Джона до двох років умовно з відтермінуванням, а також прочитання низки класичних романів англійської літератури.  

Про це повідомляє Lincolnshire Live. 

Молодик уперше привернув увагу офіцерів поліції графства Лінкольншир у 2018 році. Тоді хлопець написав листа до своєї школи, де стверджував, що є частиною “Лінкольнського фашистського підпілля”, а також дискримінаційно висловлювався проти геїв, іммігрантів та лібералів. 

У квітні 2019 року Джон завантажив на жорсткий диск свого комп’ютера понад 9 000 правоекстремістських матеріалів, а згодом – ще 2 600. Правоохоронці описали Джона як “білого супремасиста, прибічника неонацистської ідеології”.  

У січні 2020 року хлопця заарештували, а пізніше звинуватили в злочинах, передбачених законом про тероризм. Зокрема, у володінні документами про бойові дії, виготовлення саморобної зброї та бомб. 

Правоохоронці заявили, що Джон став частиною Екстремального правого крила (XRW) в інтернеті: цей термін використовують на позначення людей, які займаються злочинною діяльністю, мотивованою політичними або культурними поглядами, зокрема расизмом або крайнім націоналізмом. 

Загалом Джон завантажив на різні носії 67 788 файлів, які містили неонацистські та антисемітські матеріали. 

11 серпня цього року присяжні визнали хлопця винним у володінні інформацією, яка може бути корисною для підготовки теракту. Суд розглядав покарання у вигляді позбавлення волі.

Водночас головуючий суддя Тімоті Спенсер зробив висновок, що злочин Джона, ймовірно, був “актом підліткової дурості” та поодиноким інцидентом.

Суддя також взяв із Джона обіцянку, що той надалі “не досліджуватиме правоекстремістських матеріалів”.  

“Ви читали Чарльза Дікенса? Джейн Остін? Почніть з “Гордості та упередження” і “Розповіді про два міста”. “Дванадцята ніч Шекспіра”. Подумайте про Томаса Гарді. Подумайте про Ентоні Троллопа. 4 січня ви перекажете мені те, що ви прочитали, і я перевірю”, – сказав Спенсер. 

Джона засудили до двох років позбавлення волі, відтермінувавши на два роки і Накладене суддею або судом, але не виконується доти, доки протягом визначеного строку не буде вчинено жодного іншого правопорушення.,  а також року під наглядом служби пробації. Хлопець також отримав п’ятирічний “наказ про запобігання серйозним злочинам”, який вимагає від нього підтримувати зв’язок з поліцією, дозволяє їм стежити за його діяльністю в інтернеті. Крім того, Джон має пройти 30-денну програму “Вдосконалення особистості”. 

Водночас активісти з групи “Надія не ненавидить” звернулися до генерального прокурора країни з проханням переглянути вирок. Вони звинуватили суддю в “несерйозному ставленні до ультраправого тероризму”. 

Генеральний директор групи Нік Лоулз назвав вирок “ганебним”: 

“Умовне покарання та запропонований список англійських класиків для ознайомлення в справі про тероризм – це було б смішним, якби не було таким серйозним. Суддя дає сигнал, що суди можуть поводитися поблажливо з правими екстремістами. Це небезпечно в той час, коли ультраправі становлять дедалі більшу терористичну загрозу. Той факт, що суддя назвав поведінку Бена Джона поодиноким інцидентом, попри те що молодик завантажив десятки тисяч ультраправих документів, показує: суддя не розуміє реальної загрози ультраправого тероризму”.

Лоулз додав, що подібні вироки ризикують заохотити інших молодих людей завантажувати й поширювати терористичний та екстремістський контент, оскільки вони не боятимуться наслідків своїх дій. 

Прессекретар Генеральної прокуратури повідомив, що там отримали запит стосовно перегляду вироку та мають 28 днів для ухвалення рішення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter