Німеччина виділила мільйон євро на підтримку журналістів-біженців

Дата: 13 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Німеччина виділила 1 мільйон євро негайної підтримки для українських журналістів-біженців і медіа у вигнанні.

Про це заявила у вівторок державна міністерка культури і засобів масової інформації Клаудія Рот, пише Укрінформ.

Фото автора Andrew Neel Pexels

За словами урядовиці, 800 тисяч євро з них спрямують фонду JX Fund – спільній ініціативі “Репортерів без кордонів”, Фонду Шефліна та Фонду Рудольфа Аугштайна.

Водночас на 200 тисяч євро збільшиться фінансування Європейського центру свободи преси та медіа в Лейпцигу, який працює з 2019 року. Це дозволить надати додаткові гранти на членство в центрі для працівників ЗМІ, які шукають захисту.

“За допомогою пропаганди та дезінформації Путін та його поплічники намагаються приховати сліди своєї злочинної загарбницької війни та використовують усі репресивні засоби, щоб не допустити вільного та незалежного повідомлення про це”, – сказала Рот.

Вона уточнила, що йдеться насамперед про російських і білоруських журналістів, адже важливо, щоб люди в РФ та Білорусі дізналися правду про звірства російської армії в Україні та внутрішньополітичну ситуацію у власних країнах. 

Через JX Fund журналісти мають можливість отримати фінансову підтримку та терміново необхідне робоче обладнання, а також уможливити створення цілих редакцій у вигнанні. У довгостроковій перспективі фонд планує створити стійку структуру, щоб надавати необхідну підтримку в кризових регіонах незалежно та віддалено від держави. Пряме фінансування медіаконтенту чи окремих ЗМІ не планується.

JX Fund призначений для об’єднання численних пропозицій допомоги від компаній, державних установ та соціальних ініціатив і передання їх працівникам ЗМІ – біженцям. Він розрахований на всіх медіапрофесіоналів, які постраждали від війни в Україні та інформаційної війни, що її супроводжує.

Окрім фінансування JX Fund, державний міністр культури та ЗМІ підтримує програму журналістів-резидентів Європейського центру свободи преси та медіа. Це дає можливість журналістам-біженцям отримувати гранти на роботу на пів року.

Нагадаємо, що з 18 лютого в Україні запрацював Lviv International Media Centre. Він став основним майданчиком для роботи іноземних медіа. 14 березня його трансформували в Ukraine Media Centre – спільний проєкт міста та Офісу президента України.

Завдання центру – допомога медіа у висвітленні російсько-української війни. Тут українські та іноземні журналісти можуть отримувати інформацію про ситуацію в Україні безпосередньо від урядовців, посадовців, мерів міст і представників громадського сектору. Від початку відкритої збройної агресії РФ тут побували вже сотні іноземних і вітчизняних журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter