Нідерланди і Данія виступають проти кандидатства України на вступ в ЄС — Bloomberg

Дата: 10 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Нідерланди та Данія висловлюються проти надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС.

Про це інформує агентство Bloomberg.

У дипломатичній ноті, з якою ознайомилося агентство, Данія заявила, що Україна недостатньо відповідає критеріям, пов’язаним із стабільністю інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини, повагу та захист меншин. Києву потрібно “принципово покращити свою законодавчу та інституційну базу”, щоб досягти прогресу в усіх цих напрямках.

Данія твердить, що  Україна наразі “загалом на дуже ранній стадії” готовності взяти на себе зобов’язання щодо членства в ЄС і створити ефективну ринкову економіку або стати конкурентоспроможною на єдиному ринку.

Bloomberg зазначає, що в минулорічному рейтингу Transparency International Україна посіла 122 місце серед 180 країн.

Більшість країн, зокрема Італія, підтримують заявку. За словами офіційних осіб, знайомих з перебігом переговорів, країни, зокрема Польща, Литва та Ірландія, хочуть, щоб лідери ЄС ухвалили рішення про однозначний результат і надали статус кандидата. Естонія наголосила на необхідності дати надію Україні.

Напередодні віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що три країни ЄС  виступають проти надання Україні статусу кандидата на членство, однак вона не назвала ці держави.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна відповідає критеріям статусу кандидата і заслужила на такий статус. Так думає не лише український уряд, а й громадянське суспільство країни. Він закликав усі зацікавлені сторони як в Україні, так і за кордоном до кінця адвокатувати питання статусу кандидата на вступ до ЄС.

Нагадаємо, 9 травня Україна передала ЄС другу частину відповідей на спеціальний опитувальник, який заповнюють усі країни, що бажають вступити до ЄС. Президент України Володимир Зеленський розраховує, що в червні Україна отримає статус кандидата в члени ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter