Нібито шукають анонімних “мінерів”: як кіберполіція вмовляла волинські сайти встановити бекдор

Дата: 03 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Редактори трьох волинських інтернет-видань повідомили, що до них зверталися з кіберполіції із пропозицією встановити на сайтах програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів.

Про це повідомляє ІМІ з посиланням на свою представницю у Волинській області Маю Голуб.

Так, керівник редакційно-випускового відділу інформаційного агентства Волинські Новини Іван Савич розповів, що вранці 30 січня до нього зателефонував чоловік, який назвався працівником кіберполіції.

“Він пояснив, що вони отримали завдання з Києва сконтактувати з найрейтинговішими регіональними ЗМІ і домовитися з ними про співпрацю, яка полягає в тому, щоб встановити програмний код на сайт, який буде виконуватися на стороні клієнта і буде парсити адреси анонімних користувачів. Запитали нашу попередню згоду. Я відмовив. Код не надали. Також не повідомили принципу його роботи. Я так розумію, що вони зараз моніторять, скільки редакцій готові піти на таку співпрацю”, – розповів Савич.

Редактор зауважує, що IP-адресами користувачів сайту раніше цікавилися й з СБУ.

“Зауважу ще таку річ: до нас час від часу звертаються правоохоронні органи, зокрема Служба безпеки України, з офіційними запитами з проханням надати IP-адреси коментаторів. Здебільшого йдеться про коментарі анонімних коментаторів, де закликають до повалення влади, до якихось насильницьких масових дій, убивств тощо. Зазначу, що такі запити, якщо і є, то вкрай рідко. Пік припав на 2014 рік. А останній запит від СБУ до нас приходив орієнтовно місяців шість тому. Тобто це  одиничні випадки”, – додав журналіст.

Директор ІА “ВолиньPost” Юрій Сковорода розповів, що до нього 30 січня вранці звернувся Олександр Влодарчик, який відрекомендувався працівником кіберполіції Волині.

“Звернувся з проханням встановити скрипт для відслідковування IP-адрес користувачів сайту. Мовляв, це дозволить поліції знаходити людей, які в коментарях на нашому ресурсі повідомляють, до прикладу, про замінування певних об’єктів. На запитання про те, чи ця пропозиція є офіційною, він пояснив, що готові звернутись у редакцію з офіційним листом. Редакція висловила бажання спочатку отримати скрипт для технічного розгляду і визначення специфіки його роботи. Відповіли, що маємо обговорити цей процес із юристами та техпідтримкою. Скрипт досі не отримали, тож не розуміємо достатньою мірою, до чого саме хоче отримати доступ кіберполіція”, – зазначив Юрій Сковорода.

Редактор сайту “Перший” Юрій Ричук повідомив представниці ІМІ, що до нього теж зателефонував представник кіберполіції.

Він пояснив, що працюють над відстеженням інтернет-користувачів, які можуть бути причетні до повідомлень про замінування. Для того їм треба максимально оперативно отримувати інформацію про ІР-адреси таких користувачів. Тому кіберполіція зараз звертається до всіх популярних інтернет-видань Волині з проханням встановити в себе на сайті скрипт, який надасть поліція і який даватиме поліції можливість отримувати IP-адреси користувачів, що залишають на сайтах коментарі.

“Наголосив: якщо ми погодимося, то, по-перше, вони нададуть офіційний лист із таким проханням, а по-друге, перед встановленням дадуть можливість ознайомитися зі скриптом. “Якщо вам щось у ньому не підійде – ви зможете відмовитися від співпраці, це ж добровільно”, – наголосив представник кіберполіції. Я відповів йому, що ми спочатку вивчимо скрипт, а тоді повідомимо, чи готові його поставити”, – зазначив Юрій Ричук.

Нагадаємо, 29 січня інтернет-видання “Полтавщина” отримало від кіберполіції листа з пропозицією розмістити на сайті видання програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів, що намагаються себе анонімізувати.

Аналогічного листа отримали також редакції “Новин Полтавщини” та “Кола”.

Проти такої ініціативи кіберполіції виступила коаліція “За вільний інтернет”. На переконання правозахисників, пропозиція встановити згаданий скрипт загрожує порушенням права на приватність та анонімність користувачів, а також права на свободу вираження поглядів, що гарантовані міжнародно-правовими документами у сфері захисту прав людини та практикою Європейського суду з прав людини.

Адже така програма може збирати дані про всіх відвідувачів того чи іншого сайту, незалежно від того, чи вчиняють вони незаконні дії (такі як мова ворожнечі в коментарях), та незалежно від волі сайту надавати таку інформацію.

Крім того, на думку експертів коаліції “За вільний інтернет”, встановлення подібних програм може завдати значної шкоди праву журналіста не розкривати своїх джерел, а також суттєво підірвати гарантії прав викривачів корупції, яким закон гарантує можливість анонімного повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, зокрема через засоби масової інформації.


Бекдор (з англ. вack door – чорний хід) – це вбудований у певну програму спосіб обходу стандартного входу в акаунт, який передбачає несанкціонований віддалений доступ до комп’ютера. Бекдор, наприклад, дає змогу зайти всередину листування в соціальній мережі та дізнатися, про що в ньому йдеться. 

Про цю та інші практики з регулювання інтернету, які застосовують, зокрема, уряди країн з авторитарними режимами читайте в публікації “Топ-5 найгірших ідей з регулювання інтернету“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter