Кіберполіція хоче деанонімізувати українців у мережі: програму вже запропонували полтавському виданню

Дата: 30 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Департамент Кіберполіції надіслав редакції інтернет-видання “Полтавщина” листа з пропозицією розмістити на сайті медіа програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів, що намагаються себе анонімізувати.

Про це редакція повідомила на власній сторінці у фейсбуку. 

Шановна Кіберполіція, чесно кажучи, ми оху*ли від вашої пропозиції. Ми вже звикли, що влада регулярно намагається…

Опубліковано Інтернет-видання "Полтавщина" Четвер, 30 січня 2020 р.

“Департаментом було розроблено програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів, які  намагаються анонізувати себе під час використання Всесвітньої мережі Інтернет. Чи зацікавлені Ви в інсталюванні даного скрипту у програмний код Вашого сайту? В разі згоди з Вами зв’яжеться співробітник відділу протидії кіберзлочинів в Полтавській області”, – йдеться в листі (орфографію збережено). 

Редакція сайту вже назвала таку спробу силовиків цензурою. 

“Ми вже звикли, що влада регулярно намагається законодавчо запровадити цензуру в інтернеті, але давати поліції доступ до сервера ЗМІ, встановлюючи там “бекдор”, – це вже занадто, якими б благими цілями це не виправдовувалося. Жоден ваш код на нашому сайті ми не встановлюватимемо. Сподіваємося, інші ЗМІ також”, – написали вони.

Зі свого боку коаліція “За вільний інтернет” також розкритикувала спробу поліцейських деанонімізувати користувачів мережі, зауваживши, що така пропозиція потенційно загрожує порушенням права на приватність та анонімність користувачів, а також права на свободу вираження поглядів

“Усвідомлюючи потребу в попередженні злочинної діяльності в мережі, коаліція вважає такі заходи непропорційними та неприпустимими, оскільки цей скрипт (з до кінця не відомими технічними характеристиками) може дозволити збирати дані про всіх відвідувачів того чи іншого сайту, незалежно від того, чи здійснюють вони незаконні дії (такі як мова ворожнечі в коментарях), та незалежно від волі сайту надавати таку інформацію“, – йдеться в їхній заяві. 

? Коаліція “За вільний Інтернет” проти встановлення скриптів Кіберполіції для деанонімізації користувачівНа думку…

Опубліковано Коаліція За вільний Інтернет / FreeNet Ukraine Coalition Четвер, 30 січня 2020 р.

Як відомо, практики з врегулювання інтернету, запропоновані Кіберполіцією, зазвичай використовують у країнах з авторитарними режимами, зокрема в Китаї, Росії, Казахстані тощо. Експерти навіть визначили п’ять найгірших ідей з регулювання інтернету, які наразі просувають у світі.

ZMINA докладно писала про те, як у різних країнах намагаються порушувати цифрові права користувачів Інтернету. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter