Незаконний “Верховний суд Криму” залишив у силі арешт журналістки Ірини Данилович

Дата: 04 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Так званий “Верховний суд Криму” розглянув апеляційну скаргу на продовження арешту для громадянської журналістки Ірини Данилович, яку звинувачують у незаконному зберіганні вибухівки.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”. 

Ірина Данилович. Фото з відкритих джерел

Як зазначається у повідомленні, засідання відбувалося у закритому режимі, а сама Ірина Данилович брала у ньому участь дистанційно по відеозвʼязку. Суддя Юрій Латинін розглянув апеляційну скаргу захисту та відмовив у її задоволенні. Ірина Данилович залишиться під вартою щонайменше до 5 вересня.

Примітно, що суддя Латинін є колишнім українським суддею, проти якого порушено кримінальну справу за статтею “Державна зрада”. 

Нагадаємо, що Ірину Данилович викрали співробітники ФСБ 29 квітня і до 7 травня утримували у підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, обіцяли вивезти до лісу чи до Маріуполя, чинили психологічний тиск та годували один раз на день.

Потім у сумці, яку у неї вилучили, “знайшли” вибухівку і 7 травня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту терміном на 2 місяці.

5 липня суддя Ольга Кузнєцова продовжила термін утримання під вартою на два місяці, проігнорувавши той факт, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

Наприкінці липня журналістка зуміла передати, що у СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter