Кримській журналістці Ірині Данилович продовжили арешт ще на 2 місяці

Дата: 05 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” продовжив до 6 вересня запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для громадянської журналістки Ірини Данилович, яку Росія звинувачує у незаконному зберіганні вибухівки.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”

На судове засідання з посиланням на коронавірусну пандемію та обмеження відмовилися пропустити вільних слухачів та журналістів. Натомість на засідання пропустили лише сестру журналістки.

 

Нагадаємо, Ірину Данилович викрали співробітниками ФСБ 29 квітня і до 7 травня утримувалась у підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги.

Її допитували на поліграфі, обіцяли вивезти до лісу, до Маріуполя, чинили психологічний тиск та годували по один раз на день.

Згодом у її сумці, яку у неї вилучили, знайшли вибухівку і 7 травня так званий “суд” обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту терміном на два місяці.

Данилович співпрацює з багатьма незалежними ЗМІ, зокрема з медіапроєктом “INжир” та ініціативою “Кримський процес”, яка висвітлює судові процеси в політично мотивованих справах на півострові.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021-го в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”. 

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема, Репортери без кордонів, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter