Незаконний “Верховний суд Криму” оштрафував мусульманську громаду “Алушта” на 100 тисяч рублів

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Незалежну мусульманську громаду “Алушта” зобов’язали сплатити штраф у 100 тисяч рублів за зберігання книг ісламських богословів у приміщенні міської мечеті.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Таке рішення ухвалив незаконний “Верховний суд Республіки Крим”, куди юрист Рустем Кямильов подав апеляційну скаргу на рішення так званого “Алуштинського міського суду”.

За словами Кямильова, сторона захисту та члени громади “не мали ілюзій і розуміли, що рішення залишиться чинним”.

 

“Неприбуткова організація, яка працює в цій місцевості з 1994 року, виплачуватиме штраф. При тому, що всі місцеві жителі знають цю громаду, її імама, голову та інших членів і що ці люди ніколи не закликали до жодного екстремізму. Вони здійснювали свою діяльність відповідно до закону і не чинили протиправних дій”, — розповів Камільов і додав, що сторона захисту оскаржуватиме рішення.

Нагадаємо, що, за версією співробітників незаконного “центру протидії екстремізму”, мусульманська громада “допустила зберігання екстремістських матеріалів”, внесених до відповідного федерального списку. Ці книги нібито призначалися для масового поширення. Йдеться про п’ять видань: книги “Іслам, Віра, Поклоніння” Османа Нурі Топбаша, “Цінність Зікра”, “Пророк Мухаммед-2”, “Історія Халіфату” Абу Бакр ас-Сиддіка, “Історія Халіфату” Алі ібн Абу Таліба.

За словами Кямильова, протокол за статтею про створення та розповсюдження екстремістських матеріалів склали лише 30 листопада 2023 року — через тиждень після обшуку у мечеті, коли в ній вилучили книги. У цей же протокол увійшли видання, які 30 листопада забрали у голови громади “Алушта” Абдули Гафарова. Він твердить, що частина цих книг взагалі не знаходилася в мечеті, а була вилучена через тиждень під час обшуку в його будинку. Проте силовики склали на нього адміністративний протокол за статтею про масове поширення екстремістських матеріалів.

У листопаді того ж року відразу кілька членів громади зазнали адміністративного переслідування, а імам мечеті Юсуф Аширов провів під арештом дві доби за використання нецензурної лайки. Він це заперечував.

Юсуф Аширов

Повідомляється, що мусульманська громада “Алушта” не вперше зазнає тиску. Декілька її членів російські силовики заарештовували на тривалі терміни ув’язнення та незаконно етапували на територію Росії. Аширова двічі штрафували за “незаконну місіонерську діяльність”, а громаду — за “немарковану” літературу. У будівлі мечеті неодноразово проводилися обшуки. Місцеве населення висловлювало незгоду із діями окупантів і наполегливо вимагало, щоб Аширов продовжував проводити молитви та обряди.

Адвокати Рустем Кямільов та Сергій Заєць, який є засновником проєкту JustCraft, подали скарги у справі мусульманської релігійної громади “Алушта” та її імама до Європейського суду з прав людини. Вони оскаржили рішення незаконного “Алуштинського мирового суду” про стягнення штрафу з мусульманської релігійної громади за “немарковану” літературу та рішення в адміністративній справі імама Юсуфа Аширова за “незаконну місіонерську діяльність” за ст. 9 Європейської конвенції про захист свободи совісті та релігії.

Адвокат Сергій Заєць пояснив, що мусульманська релігійна громада “Алушта” користується приміщенням мечеті “Юк’ари Джамі” з 1995 року і завжди була автономною, проте після 2014 року влада вирішила передати її незаконному “духовному управлінню мусульман Криму”. Повідомляється, що у громади з цим формуванням окупаційної влади “складні відносини”, оскільки муфтіят хоче призначати своїх імамів та сповідувати власні порядки. Громада ж домагається незалежності, особливо в нинішній ситуації, коли муфтіят перебуває у тісній колаборації з окупаційними органами державної влади та російськими спецслужбами.

Захисник Рустем Кямільов зазначає, що імам Юсуф Аширов працює з моменту заснування громади, а з 1995 року його неодноразово обирало місцеве населення. Після 2014 року громаду в Алушті перереєстрували, і вона залишилася автономною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter