Незаконний “суд” в окупованому Криму оштрафував мусульманську громаду “Алушта” за зберігання книг ісламських богословів

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Алуштинський міський суд” оштрафував мусульманську релігійну громаду “Алушта” на 100 тисяч рублів за зберігання книг ісламських богословів у приміщенні мечеті.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на юриста Рустема Камілєва.

За його словами, відповідне рішення підконтрольний Кремлю “суд” виніс за ст. 20.29 КоАП РФ (поширення екстремістських матеріалів). Відповідний протокол російські силовики склали 30 листопада 2023 року – через тиждень після обшуку в мечеті, коли у ній вилучили книги. До цього ж протоколу увійшли видання, які 30 листопада забрали у голови громади “Алушта” Абдула Гафарова. Він стверджує, що частина цих книг взагалі не була в мечеті, а була вилучена через тиждень під час обшуку в його будинку.

Йдеться про п’ять видань: книги “Іслам, Віра, Поклоніння” Османа Нурі Топбаша, “Цінність Зікра”, “Пророк Мухаммед-2”, “Історія Халіфату” Абу Бакр ас-Сиддіка, “Історія Халіфату” Алі ібн Абу Таліба.

Я розглядаю цей штраф як тиск на нашу релігійну громаду, що триває.

Абдул Гафаро

Нагадаємо, вранці 23 листопада 2023 року російські силовики у Криму провели обшуки та затримали трьох членів мусульманської релігійної громади “Алушта”. Йдеться про імама Юсуфа Аширова, а також двох членів громади Вілена Усеїнова та Зінура Аппазова. Всі вони живуть у селі Верхня Кутузівка. У результаті Аширов отримав дві доби адмінарешту, Усеїнов – 10 діб, Аппазов – 5 діб.

Пізніше російські силовики провели обшук у будинку голови мусульманської релігійної громади “Алушта” Абдула Гафарова, після чого співробітники незаконного “Центру протидії екстремізму” відвезли його до відділу окупаційної “поліції” в тимчасово окупованій Алушті.

На нього склали адміністративний протокол за статтею 20.29 КоАП РФ (“масове поширення екстремістських матеріалів, включених до опублікованого федерального списку екстремістських матеріалів, а також їх виробництво чи зберігання з метою масового поширення”).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter