Незаконно засудженого журналіста Сергія Цигіпу змушують брати російський паспорт – дружина

Дата: 11 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Російська влада тримає письменника та журналіста Сергія Цигіпу з Нової Каховки в штрафному ізоляторі в чоловічій виправній колонії суворого режиму №3 міста Скопін. 

Про це виданню ZMINA повідомила його дружина та активістка Олена Цигіпа.

Фото: Сергій Цигіпа

Активістка передала своєму чоловікові до в’язниці ліки та посилку, але при цьому їй не дозволили передати всі медикаменти через заборону російського лікаря. Попри те, що Цигіпа має проблеми з серцем та судинами головного мозку (у нього церебральний атеросклероз та ішемічна хвороба серця). 

Сергія тримають у ШІЗО колонії №3 міста Скопін Рязанської області. Примушують брати російський паспорт”, – каже жінка.

На російському ресурсі “Ф Атлас” так описують в’язницю, де утримують Цигіпу: “Чоловіча колонія суворого режиму для колишніх працівників судів та правоохоронних органів. 929 місць, включно з ділянкою колонії-поселення на 200 місць і приміщенням камерного типу на 80 місць”.

Також росіяни пишуть, що кошти для ув’язнених можна переказати через сервіс Промсвязьбанку:

  • приймаються картки VISA та MasterCards;
  • мінімальна комісія – 3,9%, але не менш ніж 70 рублів;
  • сповіщення про всі етапи проходження переказу;
  • гроші надходять у ВК-3 Октябрський безпосередньо на особовий рахунок засудженого. 

Адміністрація пенітенціарної установи дозволяє листуватися через “ФСІН-листи” без обмежень та приймає заявки на побачення.

“Приймання посилок, речових, продуктових передач і бандеролей проводиться щодня без вихідних з 9:00 до 15:00. Короткострокові побачення надаються щодня з 9:00 до 15:00. Тривалі побачення надаються щоденно з 9:00 до 15:00 згідно із затвердженими графіками побачень”, – йдеться на сайті.

Як відомо, Сергія Цигіпу, журналіста і письменника з Нової Каховки, викрали у 2022 році за активну проукраїнську позицію та журналістську діяльність. Завдяки його зусиллям у місті був проведений масовий захід громадянської непокори. Цигіпа також активно вів волонтерську діяльність, допомагав людям їжею та ліками. Після його затримання зв’язок з ним перервався, і його рідні деякий час не знали, де він і що з ним. Пізніше з пропагандистського ролика на російському телебаченні вони дізналися, що Цигіпа живий і перебуває в полоні. Потім родина дізналася, що чоловіка утримують у Сімферопольському СІЗО №2.

6 жовтня 2023 року так званий Верховний суд республіки Крим засудив Цигіпу до 13 років ув’язнення в колонії суворого режиму, звинувативши його в “шпигунстві” за статтею 276 КК РФ. 

Напередодні правозахисна організація “Кримський процес” повідомила, що незаконний “Третій апеляційний суд” у тимчасово окупованому Криму відхилив перегляд вироку Сергію Цигіпі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter