“Невидимий батальйон” – восени вийде перший документальний фільм про жінок в АТО

Дата: 27 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Восени відбудеться прем’єра стрічки “Невидимий батальйон” – першого документального фільму про участь жінок у війні на сході України.

Про це повідомляє Громадське радіо, яке є інформаційним партнером фільму.

Основою для фільму стало одноіменне соціологічне дослідження 2015 року та презентація результатів аналізу гендерних особливостей та упереджень у структурі Збройних сил України. Це дослідження відкрило великий пласт проблем, з яким стикаються українські жінки в секторі безпеки та оборони.

В основі фільму — шість історій героїнь, які приймали участь у бойових діях, розказані трьома режисерками: Світланою Ліщинською, Аліною Горловою та Іриною Цілик. Проект втілюється Громадською Організацією “Інститут гендерних програм” за підтримки агентства США з міжнародного розвитку через проект USAID У-Медіа, що реалізовується Інтерньюс Нетворк.

“Основна ідея така: чому наші жінки, які воюють, перемагають ворога, не можуть повноцінно служити, якщо вони цього хочуть? Чому наша армія формується за корупційними, а не професійними принципами? Чому мотивованим жінкам відмовляють у посадах?”, – розповідає авторка проекту Марія Берлінська. 

“Високі чиновники з Міністерства оборони говорили мені у вічі, що нічого не вийде. Але за півроку реального пресингу, за допомогою міжнародних і українських громадських організацій, декількох притомних народних депутатів, змусили міністра оборони розширити можливий перелік посад для жінок”, – наголошує Берлінська.

Однак, попри розширення меж, перед жінками є ще багато “закритих дверей”, а це майже три чверті посад та рівний доступ до військової освіти.

Прем’єра фільму запланована на 14 жовтня 2017 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter