Невдоволені умовами праці поліцейські вимагають відставки очільника МВС Дениса Монастирського

Дата: 05 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці, невдоволені умовами праці, вимагають відставки міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

Петицію з таким закликом опублікували на сайті офіційного інтернет-представництва президента України. 

На момент написання новини петицію підписали понад 6 тисяч осіб

Автором петиції став Башенко Роман Валерійович. Згідно із декларацією людини з таким ім’ям, він працював у Вільногірському відділенні поліції Жовтоводського ВП ГУНП в Дніпропетровській області. 

Підписанти звернення вимагають відставки Монастирського, адже той, як вони наполягають, не відстоює їхніх прав на гідне матеріальне становище та ігнорує звернення зі скаргами щодо поточного стану речей.  

“На теперішній час співробітники Національної поліції знаходяться на межі виживання, що в подальшому може призвести до катастрофи у сфері правоохоронної діяльності”, – говорить автор петиції.

Наразі звернення вже підписали понад 6 тисяч осіб. 

Про погані умови праці правоохоронців в Україні було відомо й раніше. До прикладу, дослідження, проведене 2020-го спільно Харківською правозахисною групою та Харківським інститутом соціальних досліджень, свідчить, що поліцейські працюють понаднормово та отримують зарплати, яких не завжди вистачає для купівлі необхідних речей, а інколи і їжі. 

Денис Монастирський. Фото: sluga-narodu.com

Так, з понад 2 тисячі опитаних поліцейських 4,6% патрульних та 17,5% інших працювали по 14 годин на день, а більшість (патрульні — 89,7%, інші поліцейські — 95,4%) не отримували за це ніякої компенсації. Свою заробітну платню вважали недостатньою для підтримки нормального життя 93,8% патрульних та 93,9% інших поліцейських.

Близько третини (патрульні — 36,3%, інші поліцейські — 33,7%) оцінювали свій матеріальний стан нижче середнього, коли коштів вистачає загалом на життя, але не на цінні речі, наприклад, меблі або холодильник. Кожен десятий розповідав про нестачу грошей на харчування (патрульні — 10,6%, інші поліцейські — 9,6%), а у 38,2% патрульних питання придбання одягу чи взуття викликало труднощі. 

Гідні умови праці, як наголошували дослідники, є однією зі складових ефективності поліції та прямо впливають на ставлення правоохоронців до громадян та кількість порушень прав людини.

Нагадаємо, що Денис Монастирський очолив МВС влітку минулого року та змінив на цій посаді Арсена Авакова, якого багато років до цього критикували за провал реформи поліції та корупцію активісти.

Новий очільник МВС відомий тим, що написав довідку до скандальної дисертації нардепа Іллі Киви. Результати останньої викликали в Монастирського, якщо вірити документу, інтерес. 

Фотографія обкладинки: “Слуга народу”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter