“Не такий вигляд мають вільні та чесні вибори”: світ реагує на переобрання Путіна

Дата: 18 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії закінчилися так звані триденні вибори президента країни, перемогу в яких, за офіційними даними російських посадовців, здобув диктатор Володимир Путін. Світові лідери називають “російські вибори” нелегітимним фарсом, результати якого не можна визнати. 

ZMINA зібрала реакції. 

Фото: АР

Офіційно результати “вборів” ще не оголосили, але російська влада нібито вже порахувала більшість голосів, з яких майже 90% отримав Путін. 

Ще 17 березня МЗС Німеччини заявило, що офіційні результати “нікого не здивують”

“Правління Путіна є авторитарним, він спирається на цензуру, репресії та насильство. “Вибори” на окупованих територіях України є недійсними та є ще одним порушенням міжнародного права”, – заявили у відомстві. 

У МЗС Чехії та Польщі нагадали, що так звані вибори в РФ проходили під час повномасштабної війни в Україні, в умовах безпрецедентного тиску на опозицію та без спостерігачів ОБСЄ. Російська влада видає за “міжнародних спостерігачів” учасників пропагандистського фестивалю молоді, що проходив напередодні в Сочі. 

Незалежні російські спостерігачі, яких влада активно переслідує, заявили, що в країні ще ніколи не було виборчої кампанії, що настільки б не відповідала конституційним стандартам.

“Не такий вигляд мають вільні та чесні вибори”, – підсумував результати “російських виборів” міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон.  

Водночас із “перемогою у виборах” вже встигли привітати Путіна авторитарні керманичі, наприклад самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, керівник Венесуели Ніколас Мадуро, північнокорейський диктатор Кім Чен Ин, керманич Азербайджану Ільхам Алієв та лідер Китаю Сі Цзіньпін.

Путін перебуває при владі з 1999 року, коли став виконувачем обов’язків президента РФ. 

Нагадаємо, що торік ПАРЄ визнала путінський режим диктатурою, що загрожує світу. Цікаво, що Путін, коли тимчасово обіймав посаду очільника російського уряду, обіцяв росіянам, що РФ ніколи не стане диктатурою.

За понад два десятки років путінізму легальний протест у РФ перетворився  на “злочин”, а репресії сягнули радянського рівня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter