“Не було й думки залишити роботу”: двоє вибухотехніків на Харківщині розміновують регіон після втрати кінцівок

Дата: 27 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

На Харківщині двоє вибухотехніків після втрати кінцівок відмовились від призначення інвалідності та продовжили розміновувати регіон. 

Про це розповіли у Нацполіції. 

Валерій Онул

Валерій Онул працює в правоохоронних органах майже 25 років та брав участь у розмінуванні Ірпеня, Бучі, Чернігівщини, Лиману, Херсонщини, Харківщини, Святогірська та Краматорська.

Андрій Ільків працює вибухотехніком 16 років. 

Онул втратив кінцівку торік восени під час розмінування Новоолександрівської дамби. 

“Лікувався десь чотири місяці. Навіть не було думки залишити роботу. Я все життя на цій службі, вона мені подобається. Хлопців своїх не можу кинути. Спочатку важко було на поле вийти, але потім нормально”, – розповідає він.

Ільків втратив кінцівку також торік у районі села Дементіївка на Харківщині. Вибухотехнік каже, що разом з ним у той день травмувався ще один його колега, який так само продовжує нести службу. 

“Втратив стопу. Я одразу почав накладати турнікет. Підбігли на допомогу колеги. Але піді мною була ще одна міна. Коли мене вже витягували, колега наступив і йому також ногу відірвало. І я ще раз підірвався. Життя врятував бронежилет. Тарасу ампутували ліву ногу, але він також працює далі”, – ділиться спогадами чоловік. 

Нині обидва вибухотехніки працюють над розміновуванням поля у Чугуївському районі, яке належать родині місцевого фермера-одноосібника. Він має 11 гектарів землі, які російські військові мінували, заїхавши туди вантажівкою. 

Від початку повномасштабного вторгнення четверо співробітників вибухотехнічних підрозділів Нацполіції загинули при виконанні обов’язків, а ще 19 отримали травми.

Нагадаємо, що розміновувати Україну допомагатиме штучний інтелект. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter