НАЗК просить покарати суддю КС Сліденка, бо той погрожував детективам та поводився неетично

Дата: 08 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції просить Постійну комісію з питань регламенту та етики Конституційного Суду звільнити суддю Ігоря Сліденка за неетичну поведінку.

Про це повідомили в НАЗК.

Будівля Конституційного Суду. Фото: НАЗК

Наприкінці жовтня минулого року Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Як розповіли детективи, за вісім днів до ухвалення вони надіслали листа, яким повідомили, що стосовно Сліденка склали адміністративні протоколи, оскільки він не подав декілька повідомлень про суттєві зміни в майновому стані. 

Після цього суддя подав заяву про самовідвід у згаданій справі. У документі він указав на конфлікт інтересів, який може виникнути через його участь. Однак під час засідання Сліденко проголосував проти задоволення цієї заяви та заяви про його відвід від представника президента в Конституційному Суді. Вже 27 жовтня суддя підтримав скасування відповідальності за неправдиве декларування та визнав повноваження правоохоронців, які склали на нього протокол, неконституційними. 

У день ухвалення рішення Сліденко надіслав електронного листа французькою мовою на адресу працівника НАЗК, який вручав йому протокол. Для цього він використав свою офіційну адресу – slidenko@ccu.gov.ua.

Ігор Сліденко

“А тепер, – сказав Атос, загортаючись у плащ і надягаючи капелюха, – тепер, коли я вирвав у тебе зуби, гадюко, кусайся, якщо зможеш!” Олександр Дюма. “Три мушкетери”. P.S. Тож мерсі, панове, і передайте мій привіт пану Н.”, – йшлося в повідомленні. 

У численних інтерв’ю Сліденко розповідав, що претензії правоохоронців щодо нього пов’язані нібито зі строками подання декларації, яку він не зміг подати у визначений термін, адже перебував не в Україні. Водночас згодом говорив, що для судді КС є приниженням ходити до НАЗК: 

“Я маю на увазі НАЗК. Який не є конституційним органом, зауважте… Це приниження для судді – ходити до них туди. Але я повинен був це зробити. І я це зробив. Просто я це зробив у письмовій формі й відправив поштою”.

У НАЗК вважають, що такі дії Сліденка не мають характеру технічної суддівської помилки, а свідчать про неналежне ставлення до службових обов’язків та містять ознаки дисциплінарного проступку, що є несумісним зі статусом судді Конституційного Суду. Відомо, що питання про звільнення судді з посади за такою підставою КС розглядає на спеціальному пленарному засіданні за наявності висновку постійної комісії з питань регламенту та етики.

Правоохоронці наголосили, що Сліденко подав заяву про звільнення самостійно 8 жовтня 2020 року. Однак до сьогодні КСУ не ухвалив рішення щодо цієї заяви. Раніше Сліденко казав, що попросив про звільнення під тиском. 

Нагадаємо, що судді Конституційного Суду досі працюють без етичного кодексу та вчиняють корупційні дії. Питання ухвалення кодексу, за словами судді Ігоря Сліденка, не порушували ніколи в історії роботи суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter