Наявний автопарк для евакуаційних місій вже не підходить, його потрібно змінювати – волонтер

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Автопарк, який зараз використовують для евакуаційних місій на Харківщині, вже не може працювати ефективно, його потрібно змінювати.

Таку думку висловив координатор евакуації благодійної організації “Координаційний гуманітарний центр” Олег Іванов під час пресконференції в Ukrainian Media Center.

Координатор евакуації БО “Координаційний гуманітарний центр” Олег Іванов, командир загону швидкого реагування Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Ігор Клименко, представниця благодійного фонду “Єдність та сила” Наталія Сергієнко, начальниця гуманітарного центру “Проліска” у Харківській області Ліана Щербина. Джерело: скриншот з відео пресконференції

Останні місяці основними напрямками евакуації з Харківщини були Липецька й Вовчанська громади. Водночас фіксували велику кількість запитів з інших напрямків: Куп’янського, Золочівського, Борівської громади.

Іванов уточнив, що з Вовчанської громади від початку масової евакуації вивезли понад три тисячі людей: саме не самостійно евакуйованих, а силами Національної поліції, Державної служби надзвичайних ситуацій та благодійних організацій.

Під час евакуації з Вовчанська поблизу міста відбувалися активні бойові дії, яких, за словами волонтера, він не бачив, відколи почав брати участь у місіях.

“Це постійні авіабомби, постійні вуличні бої, це і дрони, які дуже заважали нам працювати. Такої кількості поранених цивільних, як у перші три дні евакуації, ми не бачили. На другий день на точку перегрузки у великі автобуси привезли понад 15 поранених цивільних різного ступеня важкості”, – розповів він.

Після цього їхня благодійна організація, як і багато інших, зрозуміли, що автопарк, який зараз використовується для евакуаційних місій, не підходить для цього, наголосив Олег Іванов.

“Його потрібно змінювати. Це швидкі й броньовані машини, це наявність РЕБу, якщо ти проводиш евакуацію в населеному пункті, де йдуть вуличні бої. Мікробуси для умовно більш безпечних населених пунктів, які знаходяться за три-п’ять кілометрів
від лінії зіткнення”, – вважає він.

Водночас волонтер наголосив на нестачі машин швидкої допомоги. Через це багатьох маломобільних людей просто не встигали вивозити, уточнив він.

Іванов озвучив ідею щодо переобладнання джипів для евакуації лежачих людей, цей транспорт маневрений і більше підходить для такої діяльності.

Він також наголосив на важливості вчасного інформування щодо необхідності евакуації та превентивної евакуації населення з загрозливих зон бойових дій.

“Ми постійно кажемо людям: “Вам необхідно виїхати з прикордонної території, з прифронтової території, тому що потім, якщо починаються активні боєві дії, дуже важко вивозити цивільне населення, особливо уразливі соціальні групи”, – сказав Іванов.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на початок червня з Харківщини евакуювали 11 767 людей з Чугуївського, Харківського, Богодухівського районів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter