Навіть судді чинять спротив розслідуванню справи Майдану – ГПУ

Дата: 20 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Слідчі, які розслідують злочини під час Євромайдану, постійно наштовхуються на різні перешкоди зі сторони нинішніх правоохоронців, колишніх “беркутівців”, їхніх представників та навіть суддів.

Про це заявив керівник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк на сторінці у Facebook.

“Приховані перепони, такі, як затягування розгляду клопотань про слідчі дії і необґрунтовані відмови в їх задоволенні, іноді переростають у відкриту протидію розслідуванню – розблоковуються рахунки колишніх високопосадовців, протиправно звільняються з-під варти підозрювані у вчиненні особливо тяжких злочинів”, – йдеться у повідомленні Управління.

У відомстві стверджують, що, протидіючи розслідуванню, співробітники міліції рятуються від викриття.

“Зокрема, вигадуються історії про нібито психологічний тиск на них з боку слідчих, за цими надуманими підставами заявляються відводи слідчим, які, у свою чергу, безпідставно задовольняються слідчими суддями”, – пише Сергій Горбатюк.

Як приклад він наводить судове засідання Печерського райсуду Києва 13 жовтня. Тоді слідчий суддя задовольнив заяву свідків (колишніх “беркутівців”) про відвід слідчого у провадженні щодо незаконного переслідування активістів Майдану.

“Як підставу для відводу слідчого зазначено: з метою виключення ймовірності виникнення припущення в учасників кримінального провадження щодо зацікавленості слідчого в результатах проведення досудового розслідування”, – розповідає Сергій Горбатюк.

Однак законодавець не передбачив такої підстави для відводу слідчого (стаття 77 Кримінального процесуального кодексу України). Жодних об’єктивних даних для відводу слідчого, заснованих на вимогах закону, ані свідки, ані їх представник не навели.

Керівник Управління каже, що, незважаючи на обґрунтовані заперечення прокурора, заяву про відвід розглянуто й задоволено за відсутності самого слідчого, чим порушено вимоги статті 81 Кримінального процесуального кодексу України.

“Як наслідок, створено прямі суттєві перешкоди у розслідуванні резонансного кримінального провадження. Наразі вирішується питання про внесення за вказаним фактом відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань”, – каже Сергій Горбатюк.

Як повідомлялось раніше, адвокати Небесної сотні закликали владу карати винних у саботажі та непрофесіоналізмі при розслідуванні злочинів Євромайдану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter