Насильницькі викрадення мерів українських міст та активістів можна кваліфікувати як злочини проти людяності – ОБСЄ

Дата: 13 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Моніторингова місія ООН з прав людини задокументувала 24 випадки свавільного затримання та насильницького зникнення посадовців на тимчасово окупованих територіях України. 13 з них згодом звільнили. Також ідеться про 21 затриманого журналіста та громадського активіста, які відкрито виступали проти вторгнення російських військових у Київській, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях.   

Про це йдеться в доповіді ОБСЄ, в якій посилаються на дані місії. 

Фото ілюстративне з відкритого доступу

Наразі співробітники місії намагаються перевірити повідомлення про те, що п’ятьох журналістів і трьох активістів згодом звільнили. Місце перебування інших людей невідоме.  

“Деякі з мерів, а також місцевих українських активістів, журналістів і добровольців були викрадені без дотримання жодної з процедур, передбачених міжнародним гуманітарним правом і здебільшого без інформування їхніх сімей. Деяких з них пізніше звільнили або обміняли на російських військовополонених, яких утримує Україна. Ймовірно, вони зазнали поганого поводження та/або залякування”, – зазначає ОБСЄ.

Інших мешканців затримували (часто за інформацію, яку російські військові знаходили в їхніх телефонах) та привозили в місцеву “комендатуру”. Протягом одного-двох днів їх відпускали. Однак немає інформації про дотримання щодо них процедур, передбачених міжнародним гуманітарним правом, йдеться в доповіді. 

Крім того, у документі наголошують, що цілеспрямовані вбивства, насильницькі зникнення цивільних, зокрема журналістів і посадовців, імовірно, можна кваліфікувати як злочини проти людяності.

Нагадаємо, що ОБСЄ визнала грубим порушенням міжнародного гуманітарного права атаки росіян на пологовий будинок та драматичний театр у Маріуполі. Організація також відкинула спроби Кремля перекласти відповідальність за обидва воєнні злочини на Україну.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter