Наступного року у бюджет на програми соціальної підтримки заклали менше грошей, ніж цьогоріч

Дата: 19 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Відповідно до проєкту бюджету, поданого до ВРУ до першого читання, сукупні видатки на програми соціальної підтримки у 2025 році складуть 419,2 мільярда гривень.

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: dpa

У поточному році на ці ж видатки заклали понад 450 мільярдів гривень. Відповідно наступного року урядовці планують витратити на пенсії, субсидії та соцдопомоги менше на понад 30 мільярдів гривень. 

В уряді переконують, що попри таку ситуацію, держава надасть фінансову підтримку, необхідні виплати й послуги всім, хто цього потребує. Бюджет, що обговорюють у парламенті, передбачає продовження реформ системи соціальної підтримки, що почали у попередні роки, а серед напрямів виокремили п’ять пріоритетних. 

Мова йде про: 

  • захист українців від ризику бідності; 
  • підтримка людей з інвалідністю;
  • створення умов, щоб кожна дитина виховувалась в сімейному середовищі; 
  • забезпечення гідної старості  для людей похилого віку;
  • розвиток системи соціальних послуг.

В умовах повномасштабної війни кількість громадян, яким потрібна допомога та соціальний захист, значно зросла. Так, у 2022-му лише із січня до листопада на соцвиплати з бюджету виділили понад 374 мільярди гривень, у 2023-му за рік – 450 мільярдів, а у 2024-му ця сума ще збільшилась. Цього року більшість із кожної тисячі гривень у бюджеті йде на оборону, ветеранів, соцвиплати, медицину та освіту.

Нагадаємо, що цього року у парламенті почали обговорювати створення “збалансованої системи” соцвиплат в Україні. Річ у тім, що формулювання про соціальні та економічні права людини в сучасній редакції української Конституції є декларативними, з чим погоджуються деякі правозахисники. 

Економісти прогнозують, що вже за кілька років пенсіонерів в Україні буде більше, ніж громадян, що працюють. Водночас економічне навантаження на кожного працівника зросте з 15,7 тисячі гривень у 2021 році до 28,7 тисячі у 2030-му.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter