Наступного року 300 сімей мають отримати компенсацію за зруйноване на Донбасі житло

Дата: 09 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Наступного року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій планує збільшити фінансування програми компенсації за зруйноване на Донбасі житло, а тому гроші можуть отримати 300 сімей переселенців. 

Про це повідомили у відомстві.

За словами першого заступника міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростислава Замлинського, цього року розпочали виплати 37 сім’ям. Міністерство провело інвентаризацію зруйнованих об’єктів спільно з Луганською та Донецькою ОДА і виявило, що в Луганській області компенсації потребують близько 375 родин, а в Донецькій області – 318 сімей.

Замлинський підкреслив, що, кажучи про компенсацію, важливо розуміти, що йдеться не про заміну житла, а про компенсацію за сам факт втрати. Це жодному разі не відкидає подальших дій щодо доказів та відшкодування Росією фактичного збитку за втрату житла. Задля цього Мінреінтеграції вже розробило законопроєкт “Про державну політику перехідного періоду”, який наразі опрацьовують експерти. 

Нагадаємо, що на відновлення пошкодженого і зруйнованого житла та виплати компенсації чи матеріальної допомоги потерпілим на Донбасі на наступний рік заклали 114 млн грн.

За оцінками міжнародних організацій, житла в Україні потребують майже 70 % ВПО. Водночас із початку збройної агресії Росії за державної підтримки житло отримали близько 1 % переселенців. Через початок пандемії коронавірусу, запровадження обмежень і, як наслідок, втрату роботи багато переселенців змушені їхати назад на окуповані території та наражатися на небезпеку, адже не мають змоги сплачувати орендну плату. 

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter