Настоятеля храму УПЦ МП засудили до 15 років позбавлення волі за державну зраду

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Священник Української православної церкви Московського патріархату, якого затримали навесні цього року за підозрою про передання Росії даних щодо оборони Сумщини, отримав 15 років ув’язнення.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Настоятель храму УПЦ МП входив до агентурного апарату ФСБ і збирав розвіддані про систему оборони Сумщини. Окупантів цікавили місця перебування підрозділів ЗСУ та установчі дані посадовців військово-цивільних адміністрацій у Шосткинському районі.

Есбівці затримали російського агента в березні цього року під час спроби передання розвідінформації.

Слідчі встановили, що росіяни дистанційно завербували клірика після початку повномасштабного вторгнення РФ. До поля зору окупантів він потрапив через свої проросійські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточення, зокрема й під час спілкування з парафіянами церкви.

Для збору розвідувальних відомостей чоловік під виглядом побутових розмов випитував у вірян потрібну йому інформацію. Також він фіксував локації українських захисників, коли їздив територією прикордонного регіону.

Цю розвідінформацію він передавав своєму куратору з ФСБ через анонімні месенджери, використовуючи текстові повідомлення та медіафайли об’єктів з прив’язуванням до місцевості.

Під час обшуків за місцем проживання клірика та в храмі УПЦ МП правоохоронці виявили мобільні телефони, якими він спілкувався з окупантами, а також прокремлівську літературу.

На підставі зібраних доказів суд визнав затриманого винним за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Чоловіка засудили до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що священнику УПЦ МП, який підтримував дії окупантів та благословляв їх на війну проти України, повідомили про підозру. Йому закидають виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України з використанням ЗМІ. Ймовірно, йдеться про протоієрея Ізюмської Єпархії УПЦ МП Олександра Свиридова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter