“Настоящее время” призначило креативною директоркою росіянку Ксенію Соколянську, яка легітимізувала анексію Криму

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Креативною директоркою “Настоящего времени” призначили ексведучу каналу, колишню ведучу токшоу на телеканалі “Москва 24” Ксенію Соколянську, яка легітимізувала анексію Криму та розповідала про “ополченцев” на Сході України.

Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на свої анонімні джерела.

Джерело: Детектор медіа

Про підвищення Соколянської колективу “Настоящего времени” повідомили 29 березня, того ж дня, коли в редакції начебто анонсували призначення іншого експропагандиста Іллі Клішина на посаду керівника інтернет-команди видання. Останнє призначення не відбулося після того, як українська, білоруська та частина російської редакції виступили проти цього, а також після розголосу на “Детекторі медіа”.

Водночас комунікаційна директорка “Радіо Свобода”, частиною якого є “Настоящее время”, заперечила, що призначення очільника інтернет-команди фіналізували, а також заявила, що не коментує конкретних кадрових питань і пошук на вакансію, яку нібито мав обіймати Клішин, триває.

Ксенія Соколянська щонайменше до осені 2017 року працювала на телеканалі “Москва 24” – це частина Всеросійської державної телевізійної й радіомовної компанії (ВДТРК), російського державного медіахолдингу, до якого належать пропагандистські “Росія 1” та “Росія 24”. Тут медійниця вела програму з тією ж назвою, що й пізніше на “Настоящем времени” – “Вечер с Ксенией Соколянской”.

За даними ДМ, ведуча працювала на державному російському каналі 2014 року, тож була долучена до поширення всіх тогочасних наративів російської пропаганди.

Зокрема, брала участь в інформаційній підготовці до анексії Криму і 28 лютого 2014 року розповідала, як “московское правительство будет по-прежнему оказывать помощь Севастополю, несмотря на события, происходящие на Украине”. У її програмі вийшов сюжет, що легітимізував “референдум” у Криму й показував маніпулятивну картинку одноголосної підтримки анексії. Також ведуча розповідала глядачам про цукерки “Крым, а ну-ка отбери”.

Розповідаючи про початок анексії, 11 квітня 2014 року Соколянська заперечувала російську причетність до цього: “Я напомню, “вежливыми людьми” в интернете назвали бойцов самообороны полуострова без каких-либо опознавательных знаков на форме”. За шість днів президент Росії Володимир Путін визнав, що “вежливыми людьми” були російські військові.

Жодного разу експропагандистка не вказувала, що анексія Криму порушує територіальну цілісність України та не визнається міжнародною спільнотою.

У своїй програмі Соколянська пропагувала агресію Росії на Сході України. У сюжеті від 8 квітня 2014 року, який анонсувала Соколянська, розповідали, що Україна ніколи не була єдиною державою, та про “історичний зв’язок Сходу України з Росією”.

В іншій програмі, від 22 квітня 2014 року, поширювалися наративи Путіна про нацизм в Україні й те, що її створив Ленін.

9 квітня 2014 року в програмі розповідали про “загони найманців”. Тоді Соколянська казала: “Появилась информация, что бойцы охранной службы Greystone должны подавить протесты жителей юго-востока страны”.

Ведуча “Москви 24” намагалася виставити агресію РФ громадянською війною в Україні. Так, у сюжеті від 16 червня 2014 року називає українську армію “силовиками”, російську — “ополченцами” тощо.

У сюжеті від 24 квітня 2014 року звільнення українськими військовими Слов’янська на Донеччині від російських окупантів подається наче агресія України, якій протистоїть місцева “самооборона”.

Раніше стало відомо, що на посаду керівника інтернет-команди нібито призначили російського пропагандиста Іллю Клішина. За даними ДМ, його представили колективу ще 29 березня, однак розпочати виконання обов’язків він мав пізніше, після того як закінчить оформлення візи. 

До “Настоящего времени” чоловік керував сайтом російського телеканалу “Дождь” і був керівником інтернет-редакції російськомовного телеканалу RTVI. 

Вже під час війни, у 2014 році, він кілька разів створював матеріали пропагандистського змісту, де розповідав, як Росія має зберегти Крим після Путіна та змусити Європу й Україну визнати його територією РФ. Крім того, у своїх блогах він припускав, що Україна ніколи не стане частиною Європи.

Після розголосу ситуації редакція “Настоящего времени” заявила, що  вони “не фіналізували призначення нового директора інтернет-команди”
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter