“Нас тримали в ямі біля заправки”: підліток з Херсонщини розповів, як потрапив до катівні

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Підлітка з Киселівки, що на Херсонщині, росіяни під час окупації села кинули до ями зі свинячими кишками, а потім відправили до катівні.

Про це Віталій розповів в інтерв’ю “Суспільному”.

Illustration by Inga Levi / Суспільне

Село окупували на початку повномасштабного вторгнення. Усього Віталій разом з батьками й двома молодшими братами провів в окупації вісім місяців: 10 листопада 2022 року українські військові звільнили село.

Незадовго до цього, у вересні, хлопець провів десять днів у полоні. 10 вересня 2022-го він зі своїм дядьком пішов гуляти. За селом стояла згоріла військова техніка. Чоловік зупинився, щоб комусь написати смс чи зателефонувати. У цей час поруч із ними проїжджала автівка з окупантами.

Вони зупинилися, з машини вийшло четверо у військовій формі. Почали перевіряти телефони, питати, для кого хлопець із дядьком хотіли знімати військову техніку, кому планували здати позиції. Після цього забрали їх на “яму”.

“Це була реальна яма, біля заправки. У ній валялись якісь кишки, думаю, свинячі. Там нас протримали дві години. Казали, розстріляють, кинуть в яму гранату. Було страшно. Потім нам затягли руки пластиковими затяжками, зав’язали очі, накинули на голови мішки й завели в якийсь підвал, у камеру. Там ми пробули годину, й нас розділили”, – розповів Віталій.

Хлопця відвели в камеру, де вже було близько 15 людей. Схоже, це була якась душова: все в плитці й злив у кутку. Віталій там був наймолодшим. 

Розповідає, що його не били, але викликали на допити. Дорослих били. Перші чотири дні хлопця не годували, щось із їжі йому давали інші в’язні. Гуляти не виводили. Через шість днів перевели до іншого приміщення, там він був з чоловіком, якого забрали, бо він мав вдома рушницю. Там Віталій пробув ще чотири дні.

21 вересня 2022-го окупанти прийшли й наказали йому виходити. Його, дядька і того чоловіка, з яким він був у камері, вивезли й викинули біля вокзалу в Херсоні. Згодом Віталій дізнався, що їх тримали в будівлі Херсонського апеляційного суду.

“Дядько мій був побитий, але не розказував, що з ним там трапилося. Я повернувся в село і вже не ходив ні гуляти, ні навіть у магазин. Почав виходити, вже коли наші звільнили село. Зараз у нас спокійно, не обстрілюють. Про що я мрію? Та ні про що. Не будую особливих планів. Як Бог дасть”, – каже Віталій.

Нагадаємо, що в одній з російських катівень, знайдених на деокупованій Херсонщині, правоохоронці виявили окрему камеру для підлітків. За словами очевидців, деяким дітям, яких там утримували, на вигляд було приблизно 14 років. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 17-річна підлітка виїхала з окупованого Донецька, щоб навчатися в українському виші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter