Народним депутатам рекомендують ухвалити законопроект про таємне голосування Омбудсмана

Дата: 04 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Комітет з прав людини радить комітету з питань регламенту рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект, який повертає таємне голосування за Уповноваженого з прав людини. 

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Під час засідання комітету з прав людини обговорювали законопроект № 7018-1 авторства нардепів Ірини Суслової,  Сергія Алексєєва, Ольги Червакової та Валерія Писаренка. 

Нагадаємо, 13 липня парламент разом із законом про Конституційний Суд ухвалив процедуру таємного голосування за кандидатуру нового Омбудсмана. Однак згодом на сторінці парламенту з’явилась інформація про процедуру відкритого голосування. 

Народна депутатка Ірина Суслова

“Таким чином сьогодні існує правова колізія. У законі про регламент змінили процедуру обрання Омбудсмана, яка передбачає відкрите голосування. А закон про Уповноваженого з прав людини має процедуру таємного голосування, яка відповідає стандартам Верховного комісару ООН з прав людини”, — пояснила під час засідання народна депутатка Ірина Суслова

“Після того голосування й звернень громадськості та міжнародних інституцій був виступ президента. Він так само сказав, що дослухається до правозахисних організацій і відповідно на таку вимогу ми зареєстрували цей законопроект”, — додала вона. 

За її словами, законопроект пропонує зміни до закону про регламент Верховної Ради, забезпечує таємне голосування бюлетенями і приводить у відповідність до міжнародних стандартів процедуру обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Народний депутат від БПП Валерій Пацкан закликав своїх колег “повернути відбір нового Омбудсмана у конституційне русло”. 

Народний депутат Валерій Пацкан

“Давайте не вбивати інститут парламентаризму, інститут Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Давайте подумаємо про правонаступників, які прийдуть у наступний парламент або в офіс Уповноваженого. Без прив’язки до будь-яких прізвищ я хочу, щоб обрання Уповноваженого було повернуто у конституційний спосіб”, — сказав він.  

Голова Секретаріату Омбудсмана Богдан Крикливенко назвав процедуру відбору нового Уповноваженого найгострішим питанням. 

“ЄС, який підтримує діяльність Литовсько-Австрійського консорціуму (Державні установи Литви та Австірії та Інститут імені Людвіга Больцмана за права людини, які зголосились посилити інституційну спроможність Омбудсмана України — ред.) поставив завдання розробити нову більш широку редакцію змін до Закону про Уповноваженого. Є цілий набір проблем, але відкрита процедура обрання — найгостріша”, — сказав він.

Богдан Крикливенко повідомив, що до 10 грудня планується презентувати концептуальний законопроект, який стосуватиметься діяльності інституції Омбудсмана. Після цього його направлять у Венеціанську комісію. Над цим законопроектом, за його словами, працюють експерти з декількох країн. 

Нагадаємо, 28 квітня закінчився п’ятирічний термін перебування на посаді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

10 травня правозахисники закликали парламент обрати нового Уповноваженого Верховної Ради з прав людини без політичного впливу та маніпуляцій. Для цього вони рекомендували провести відкритий конкурс із залученням для консультацій представників громадянського суспільства.

24 травня Комітет ВРУ з питань прав людини визнав кандидатури депутатів Людмили Денисової (“Народний фронт”), Сергія Алєксєєва (БПП) і адвоката Андрія Мамалиги такими, що відповідають вимогам закону про омбудсмана, і дозволив їм боротися за цю посаду. 

29 травня Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ рекомендувало Верховній Раді змінити порядок обрання і призначення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

6 червня питання про обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в парламенті не розглядалось, оскільки кандидатів не встигло перевірити НАЗК.

9 червня Громадська організація Реанімаційний пакет реформ закликала Верховну Раду розпочати нову процедуру обрання Уповноваженого з прав людини, оскільки після 6 червня голосування народними депутатами за кандидатури Уповноваженого буде порушенням статті 6 Закону “Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини”. Адже документ чітко передбачає, що голосування має відбутися протягом 20 днів з початку процедури.

23 червня комітет з прав людини звернувся до спікера Андрія Парубія з пропозицією створити номінаційну комісію. Вона мала б відповідно до Паризьких принципів інкорпорувати у прозорий спосіб консультації з кваліфікованими правозахисними організаціями.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) закликало голову парламенту Андрія Парубія провести новий відбір на посаду Омбусдмана. Однак в УВКПЛ просять це зробити після перегляду порядку відбору Уповноваженого у відповідності до Паризьких принципів та рекомендацій підкомітету з акредитації Глобального альянсу національних інституцій з прав людини. Надані у 2014 році рекомендації вимагають, щоб відбір був прозорим, базувався на оцінці заслуг кандидатів і передбачав участь громадськості.

В ООН також занепокоєні порушеннями стандартів і таємними політичними домовленостями навколо відбору нового Уповноваженого. На переконання УВКПЛ, це може підірвати довіру населення до цього інституту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter