Народні депутатки просять видання “Коментарі” прибрати їхні прізвища з рейтингу “найсексуальніших”

Дата: 13 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

До редакції видання “Коментарі” звернулися 20 народних обраниць із проханням видалити їхні імена зі всеукраїнського опитування, яке має на меті визначити “найсексуальніших депутаток Верховної Ради”.

Про це пише “Повага” з посиланням на публікацію нардепки Марини Бардіної у фейсбуку.

Джерело: the-village.com.ua

“Ми, як і наші колеги-чоловіки, розробляємо законопроєкти, готуємо звернення, спілкуємося зі ЗМІ, проводимо зустрічі з виборцями, представляємо Україну в складі міжнародних делегацій. Ми хотіли б, щоб саме наша професійна діяльність була у фокусі інформаційної політики різних ЗМІ. Подібні рейтинги на сексуальність підривають довіру виборців до депутатів і всього парламенту, формують хибні стереотипи про місце жінки в політиці”, – йдеться в тексті звернення. 

Жінки просять видалити їхні імена зі згаданого рейтингу, адже не вбачають за можливе “брати участь у жодних змаганнях про красу та сексуальність”.

До того ж, на їхнє переконання, об’єктивація завдає шкоди репутації жінок у політиці.

“Ми не “прикрашаємо” парламент, ми в ньому працюємо!” – заявили народні депутатки.

Джерело: фейсбук-сторінка Марини Бардіної

Звернення, крім Бардіної, також підписали Юлія Тимошенко, Ірина Аллахвердієва, Марія Мезенцева, Наталія Королевська, Анна Скороход, Анастасія Радіна та інші.

Головна редакторка Громадського радіо, докторка наук із державного управління Тетяна Трощинська в коментарі “Повазі” пояснила три головні проблеми подібних рейтингів.

По-перше, це пряма об’єктивація жінок.

“Тобто ставлення до людини як до товару чи інструменту. Формується переконання в тому, що краса жінки – це соціальна валюта”, – сказала вона.

По-друге, “краса” жінки не має жодного стосунку до її компетентності та соціальної ролі.

“Обговорення зовнішності жінки в політиці – це дуже відома, стара тактика знецінення, форма дегуманізації. Заперечення права жінки на компетентність”, – пояснила експертка.

По-третє, політиків і політикинь люди обирають “за компетентність і можливість представити їхні інтереси”.

“І ці інтереси точно лежать не у сфері сексу”, – наголосила Трощинська.

Українські політики та посадовці досі не гребують сексизмом у своїй публічній діяльності, однак вони не завжди бувають покарані за такі свої дії або вибачаються. Цього року в Україні чи не вперше за сексистські висловлювання звільнили посадовця на Житомирщині. 

Нагадаємо, що на початку поточного року в парламенті зареєстрували два законопроєкти щодо сексизму: один з них пропонує внести зміни до деяких законодавчих актів щодо заборони виявів сексизму в суспільстві, а другий – внести правки до Кодексу про адміністративні правопорушення та прирівняти сексизм до дрібного хуліганства. Цікаво, що серед авторів документів є сексисти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter