У “Голосі” розповіли, як бачать реформу СБУ

Дата: 09 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Партія “Голос” пропонує ліквідувати два управління СБУ та зменшити чисельність працівників спецслужби. 

Як передає кореспондент Центру прав людини ZMINA, про такі наміри в прес-центрі Інтерфакс-Україна заявили народні депутати партії “Голос” Олександра Устінова та Роман Костенко. 

Законопроєкт, який розробляє політична сила, пропонує ліквідувати два управління –  департамент “К” і захисту економіки, а також заборонити слідчим підрозділам СБУ розслідувати, а оперативним підрозділам супроводжувати справи щодо економічних та корупційних злочинів.

Колишній заступник начальника відділу “Альфа” Управління СБУ в Миколаївській області Роман Костенко заявив, що наразі спецслужба розділена на два крила – одне бореться з російською агресією, а інше чинить тиск на бізнес, заробляючи собі статки через зловживання службовим становищем. 

У разі ухвалення проєкту закону в Україні зменшать кількість співробітників відомства з 31 тисячі до 28 тисяч у воєнний час і з 27 тисяч до 24 тисяч у мирний. У СБУ вважають, що скорочення служби на три тисячі осіб дозволить переспрямувати фінансові ресурси для підвищення матеріального забезпечення співробітників органу й оновлення та покращення технічного забезпечення контррозвідувальної діяльності. 

“Зараз українська служба безпеки найбільша у світі. Для порівняння: у Британії – 11 тисяч працівників. Чисельність спецслужби потрібно скоротити, щоб ті службовці, які захищають територіальну цілісність України та борються з тероризмом на сході України, могли мати вищі зарплати і не були дискредитовані тими співробітниками СБУ, які не займаються захистом країни, а збагачуються”, – сказала  Олександра Устінова.

Роман Костенко пояснив, що мета реформи полягає в чіткому розподіленні повноважень, очищенні від корупційних підрозділів СБУ та підвищенні ефективності у всіх напрямах. 

“Сьогодні в Україні складна розгалужена система правоохоронних та спеціальних органів. 10 органів займаються оперативно-розшуковою діяльністю, шість органів здійснюють досудове розслідування, чотири органи здійснюють контррозвідувальну роботу і понад 60 різних органів та установ мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення. Існування такої великої кількості правоохоронних і спеціальних органів та наявність багатьох напрямів роботи, які часто перетинаються між собою, призводить до дублювання повноважень, плутанини в системі правоохоронного забезпечення, неможливості охопити увесь спектр правопорушень і загроз, розпорошення сил та ресурсів”, – пояснив представник СБУ. 

Він повідомив, що народні депутати та державні органи вже почали розробляти зміни до законів, які мають реформувати всю систему правоохоронних та спеціальних органів. Зміни мають чітко розмежувати функції, надати потрібні повноваження та створити відповідні умови роботи, що має підвищити ефективність і злагодженість дій правоохоронців. 

Інвестиційний банкір Dragon Capital Сергій Фурса нагадав, що економіка країни зростає, лише коли надходять іноземні інвестиції. А вони надходять, за його словами, коли бізнес загалом відчуває себе в безпеці. 

“Ми опитуємо іноземних інвесторів, чому вони не приходять до України. 83% сказали, що через корупцію. 72% кажуть, що правоохоронні органи мають діяти відповідно до верховенства права. 69% вважають, що треба перезавантажити судову систему. Корупція – це не ефемерне явище. Уряд нещодавно заявив, що хоче отримати 40% зростання ВВП. Це дуже амбітно, але економіка зростає, коли до країни заходять прямі іноземні інвестиції… У нас цього не стається, бо український суддя, прокурор та співробітник СБУ не пускають ці інвестиції. У них – вся повнота влади, щоб налякати інвестора”, – розповів Сергій Фурса. Він навів приклад тиску СБУ на “ArcelorMittal Кривий Ріг” (Криворіжсталь) після приходу до влади Володимира Зеленського

Юрист громадської організації “Автомайдан” Роман Маселко нагадав, зокрема, історію переслідування СБУ антикорупційного активіста Віталія Шабуніна. 

6 вересня прес-служба СБУ повідомила, що у відомстві почався функціональний аудит структурних підрозділів через реформування і наближення до стандартів спецслужб країн Євросоюзу і НАТО.

Нагадаємо, реформу СБУ було прописано в коаліційній угоді парламенту минулого скликання, але Верховна Рада в минулі роки її не розпочала. Також ця реформа увійшла до Порядку денного справедливості 18 громадських організацій та списку вимог від “Правозахисного порядку денного” до депутатів Верховної Ради. У серпні “Freedom House Україна” та громадська організація “StateWatch” наголосили на необхідності цієї реформи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter