Експерти розповіли, навіщо потрібна реформа СБУ

Дата: 21 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Громадські організації Freedom House Ukraine, “Восток SOS”, Експертний центр з прав людини та Український інститут з прав людини підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. У ньому йдеться, що СБУ прислухатиметься до рекомендацій правозахисників стосовно кращих практик забезпечення прав людини. 

Ярополк Бриних

Про це сьогодні на брифінгу в УКМЦ повідомив програмний менеджер Freedom House Ukraine Ярополк Бриних, передає кореспондент Центру прав людини ZMINA. 

“З початку бойових дій СБУ виконала титанічну роботу в Україні, але разом з тим вона вчиняла порушення. Наприклад, із “таємними тюрмами”. Я сам опитував потерпілих, які підтвердили, що така в’язниця існувала. Розслідування Amnesty International та Human Rights Watch про утримання людей без слідства та суду більше року викликало жваву дискусію, але це не призвело до жодних результатів. Останнє, що відомо від потерпілих, – у 2018-му суд поновив розслідування”, – говорить Бриних. 

Експерти також стверджують, що СБУ незаконно збирає та зберігає інформацію про громадян, незаконно втручається, зокрема, у право власності.  

Так, представник громадських організацій “StateWatch” та Центр політико-правових реформ Володимир Петраковський наголошує, що СБУ перейняла від Радянського Союзу низку рудиментів у своїй роботі, тоді як вона має бути в ідеалі контррозвідкою.

“Коли ми говоримо про реформу СБУ, то вона має займатися загрозами для держави, які йдуть через її кордони від інших держав. Порушення прав людини та операційні проблеми походять з філософії СБУ, яка є каральною, репресивною, яка ставить за мету щось зламати, а не запобігти, не видворити певного агента”, – каже він.  

На переконання Петраковського, СБУ має переглянути свою операційну роботу з погляду не лише протидії російській агресії, а й з позицій прав людини. Водночас вона має погодити свою роботу з кращими європейськими практиками. 

“Інші європейські спецслужби прогресують у цьому напрямі: створюють спеціальні комісії, є рішення Європейського суду з прав людини, які зачіпають роботу розвідки та контррозвідки. Звичайно, це накладатиме обмеження, будуть витрати в ресурсах, але ці перетворення посилять ефективність відомства та підвищать до нього довіру суспільства”, – переконує Петраковський.  

Через кадрові зміни в СБУ поки не вдається співпрацювати з відомством, однак він висловив сподівання, що це тимчасово. 

Нагадаємо, напередодні парламентських виборів коаліція “Правозахисний порядок денний” презентувала спільний документ, де окреслила 13 кроків для нового парламенту, що мають покращити ситуацію з правами людини в Україні. Документ містить також вимогу реформувати СБУ. 

Правозахисний порядок денний звертає увагу на те, що СБУ діє наразі без будь-якого контролю за своєю роботою, і пропонує для цього повернути та розширити парламентський та позапарламентський контроль.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter