Наріман Джелял: “Беззаконня, яке чинить Росія проти українців в окупації, триває й за ґратами”

Дата: 25 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Беззаконня, яке чинить Росія проти українських громадян на окупованих територіях, триває й після того, як людина опиняється за ґратами: отримавши абсолютно несправедливий вирок по сфабрикованій справі, бранець Кремля має ще витримати дуже довгий строк і пройти через важкі випробування.

На цьому наголосив колишній політв’язень, журналіст, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял під час III Парламентського саміту Кримської платформи у столиці Латвії Ризі, пише ZMINA.

Під час експертної дискусії “Про відповідальність Росії та вплив війни на європейську безпеку”. Джерело: ZMINA

“Ми маємо приділяти велику увагу тому, що відбувається з нашими громадянами у місцях несвободи в Росії, які абсолютно безправні там. Як російська держава в цілому, так і кожна конкретна людина, яка порушує права людей в ув’язненні, мають понести відповідальність за це”, – сказав він під час експертної дискусії про відповідальність Росії та вплив війни на європейську безпеку.

Для цього необхідно збирати інформацію про те, хто конкретно вчиняє такі злочини, хто піддає тортурам і жорстоко погодиться з ув’язненими українськими полоненими та в’язнями, але це об’єктивно дуже важка справа. 

“На жаль, Росія закриває доступ до наших політв’язнів, цивільних  у полоні, військовополонених. Єдина організація, яка могла виконати цю функцію, це Міжнародна Організація Червоного Хреста, не докладає повних зусиль для того, щоб потрапити до наших полонених та ув’язнених”, – заявив Джелял.

Тому треба об’єднувати зусилля задля того, щоб змусити міжнародні організації, які мають мандат виконання таких функцій, виконати їх.

Перший заступник голови Меджлісу наголосив на тому, що багато українських правозахисних організацій, державні органи вже почали збирати інформацію про конкретних посадових осіб, судів, прокурорів, слідчих РФ, відповідальних за злочини проти українців. Однак, на його переконання, треба не забувати й про виконавців у в’язниці, що вчиняють такі злочини.

“Відчуття безкарності робить їх особливо жорстокими. Ми ж маємо довести їм, що вони обов’язково понесуть відповідальність”, – сказав Джелял.

Він також уточнив, що перед Україною стоїть ще одне важливе завдання: на окупованих територіях є категорія людей, які не прямо підпадають під відповідальність за їхні дії. Вони не вчиняють злочини безпосередньо, але вони допомагають, щоб ці злочини відбувалися. Це журналісти, блогери, пропагандисти, люди, які закликають до переслідування громадян України, підтримують пропаганду у свідомості людей на окупованих територіях тощо.

Задля того, щоб винні понесли справедливе покарання, Україні та її партнерам треба рухатися щонайменше у двох напрямах, вважає Джелял. По-перше, вдосконалювати механізм реалізації міжнародного права, а по-друге – мати політичну волю, щоб втілювати його в життя.

“Після сьогоднішнього засідання Кримської платформи у мене з’явилося відчуття, що нам вдасться консолідувати наші політичні зусилля задля застосування норм міжнародного права до агресора – Російської Федерації”, – сказав український політик.

Джерело: ZMINA

Центр прав людини ZMINA – один з тих, хто досліджує злочини РФ проти українців і встановлює імена конкретних виконавців. Під час III Парламентського саміту його учасники мали можливість ознайомитися із результатами дослідження “Чорний список посадових осіб”, що причетні до злочинів в окупованому Криму.

Персональні дані цих злочинців правозахисники продовжують збирати та документувати для здійснення подальшої адвокації в Україні та за її межами, зокрема, задля накладення персональних санкцій на таких посадових осіб.

Нагадаємо, що 23–24 жовтня 2024 року в столиці Латвії Ризі відбувався III Парламентський саміт міжнародної Кримської платформи, організований парламентом Латвійської Республіки в співпраці з Експертною мережею Кримської платформи, Латвійською платформою для розвитку співпраці (LAPAS) та Латвійським інститутом міжнародних відносин.

Участь у заході взяли делегації з понад 40 країн світу та представники міжнародних організацій.

Два попередніх парламентських саміти Кримської платформи відбулися в Загребі (Хорватія) та Празі (Чехія).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що документальну стрічку українського кримськотатарського журналіста, сценариста та продюсера Акіма Галімова “Реальна історія Криму” показали учасникам III Парламентського саміту Кримської платформи в столиці Латвії Ризі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter