Нардепи закликали суддів КС подати у відставку

Дата: 03 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Близько 150 народних депутатів поставили підписи під заявою, в якій просять 11 суддів Конституційного Суду добровільно піти у відставку після скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування посадовців і депутатів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

У заяві депутати з різних фракцій закликають 11 суддів КС і Тупицького Олександра Миколайовича, Городовенка Віктора Валентиновича, Завгородню Ірину Миколаївну, Касмініна Олександра Володимировича, Кривенка Віктора Васильовича, Литвинова Олександра Миколайовича, Мойсика Володимира Романовича, Саса Сергія Володимировича, Сліденка Ігоря Дмитровича, Філюка Петра Тодосьовича, Юровську Галину Валентинівну., які ухвалили рішення, добровільно піти у відставку “з огляду на те, що довіра в суспільстві до них зараз практично нульова”. За словами заступниці голови фракції “Слуга народу” Євгенії Кравчук, автори звернення сподіваються, що під ним поставлять підписи 226 депутатів. 

“Я сподіваюся, що буде однозначно 226, і далі, звичайно, конституційна більшість”, – сказала вона. 

Джерела “Української правди” повідомили, що депутати від “Слуги народу” нібито не хочуть голосувати за законопроєкт президента Володимира Зеленського про розпуск КС, який розкритикували у Венеційській комісії. 

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. Через це президент Зеленський скликав засідання РНБО, а згодом подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів КС.

На думку голови КС, законопроєкт Зеленського щодо суду має ознаки конституційного перевороту. Критикують його й експерти.

 

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter