Нардепи підтримали законопроєкт, що забороняє передчасну публікацію рішень Ради

Дата: 26 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт щодо заборони поширення інформації про результати пленарних засідань.

За документ проголосували 234 народні обранці, інформація про це міститься в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Джерело: фейсбук-сторінка Верховної Ради України

Відповідний законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради України під час дії воєнного стану” зареєстрували 9 лютого 2023 року. Серед ініціаторів — спікер Руслан Стефанчук та низка нардепів, більшість — з фракції “Слуга народу”.

“Під час дії воєнного стану в Україні народному депутату забороняється поширювати в будь-який спосіб інформацію про час, місце, перебіг і результати проведення (продовження) пленарного засідання раніше ніж через одну годину після закриття цього пленарного засідання або оголошення перерви у триваючому пленарному засіданні”, — говориться у тексті законопроєкту.

Автори документа таким чином пропонують “убезпечити роботу Верховної Ради від загроз, пов’язаних із військовими діями держави-агресора”.

Згідно з запропонованими нормами, в разі порушення народними депутатами вимог регламенту Рада без обговорення може позбавити їх права брати участь у пленарних засіданнях на строк до п’яти днів.

За ці дні нардепу не виплачується заробітна плата та не здійснюються виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень.

Засідання Ради з початку повномасштабного російського вторгнення відбуваються в закритому режимі через міркування безпеки.

Нагадаємо, що у вересні народні депутати на час воєнного стану заборонили транслювати засідання ВР. Цю заборону розкритикували правозахисники. На їхню думку, відсутність доступу журналістів до повного обсягу прямих трансляцій пленарних засідань збільшує контроль влади над інформацією та обмежує прозорість ухвалення рішень парламентом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter