Заборона трансляцій засідань Ради збільшить контроль влади над інформацією – ІМІ

Дата: 07 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада має забезпечити доступ журналістів до повного обсягу прямих трансляцій пленарних засідань, оскільки заборона на це збільшить контроль влади над інформацією та обмежить прозорість ухвалення рішень парламентом.

Про це заявив юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко.

Фото з відкритих джерел

Так експерт прокоментував ухвалення парламентом постанови №7739, згідної з якою телеканал “Рада” може не транслювати пленарні засідання парламенту під час дії воєнного стану.

За словами Головенка, зарахування питання безпеки засідань до медійної сфери, а не до військових чи керівництва ВР, “видається дивним”. 

“За відсутності прямих трансляцій засідань ВРУ один конкретний телеканал – “Рада” – отримує непропорційну монопольну перевагу на доступ до висвітлення подій у парламенті”, – зазначив він.

Юрист нагадав, що, згідно з частиною 5 статті 4 Закону “Про телебачення і радіомовлення”, держава встановлює дієві обмеження щодо монополізації телерадіоорганізацій промислово-фінансовими, політичними та іншими групами чи окремими особами, а також гарантує захист телерадіоорганізацій від фінансового і політичного тиску з боку фінансово-політичних груп та органів державної влади й органів місцевого самоврядування.

На думку Головенка, нівелювати таку перевагу одного каналу можна було б так. Канал “Рада” відзнімає засідання ВРУ без коментарів журналістів і з купюрами лише щодо того, що стосується питань безпеки, і згодом розсилає відзняте іншим медіа. З цього моменту запроваджується кількагодинне ембарго на поширення відповідної інформації, зокрема й для “Ради”, щоб усі медіа були в рівних умовах.

“Іншим варіантом є допустити на засідання ВР журналістів загальнонаціональних інформаційних медіа (зокрема, телеканали й так уже беруть участь у марафоні “Єдині новини”) з ембарго на поширення інформації ними в кілька годин”, – зазначив Головенко.

Раніше ухвалення постанови №7739 щодо заборони трансляцій засідань ВР під час дії воєнного стану розкритикувала віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк. На її переконання, це суперечить цінностям народовладдя, прозорості ухвалення рішень і відкритості парламенту як інституції.

Нагадаємо, що 6 вересня 2022 року народні депутати на час воєнного стану заборонили транслювати засідання Верховної Ради, відповідне рішення підтримав 241 парламентар.

У пояснювальній записці до постанови, посилання на яку міститься в картці законопроєкту, в період дії воєнного стану здійснення прямих трансляцій відкритих пленарних засідань ВР може бути обмежене державним підприємством “Парламентський телеканал “Рада” в інтересах національної безпеки та на виконання норм Конституції, законів України “Про інформацію”, “Про доступ до публічної інформації”, “Про правовий режим воєнного стану”, указів президента про уведення в дію рішень Ради національної безпеки і оборони України щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану та інших нормативно-правових актів.

Також документ містить доручення каналу “Рада” забезпечити створення та трансляцію новин, інших інформаційних та інформаційно-аналітичних матеріалів.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter