Нардепи проголосують за членство в гаазькому суді, якщо він доведе свою ефективність – Луценко

Дата: 22 Листопада 2016
A+ A- Підписатися


Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що українські парламентарі ратифікують Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС), якщо сам суд доведе свою ефективність у розслідуванні злочинів проти активістів Євромайдану, російських воєнних злочинів в анексованому Криму та в ОРДЛО.

“Ми вважаємо, що в даному випадку дії МКС продемонструють доцільність приєднання до Римського статуту в цілому. Якщо суд зараз доведе свою ефективність у цих резонансних для українського народу випадках, то я упевнений, що парламент ухвалить одноголосне рішення про приєднання до авторитетної міжнародної угоди – Римського статуту”, – заявив Луценко в ефірі програми “Свобода слова”.

Нагадаємо, з невідомих причин у конституційних змінах у частині правосуддя адміністрація президента відклала можливість ратифікації Римського статуту на три роки.

Микола Гнатовський, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка закликає не думати, що МКС – це супермен, який “усе розслідує та всіх покарає”.

“Суд в Гаазі не буде розслідувати за нас усе. Делегації, які приїжджають в Україну на переговори, вони дуже малочисельні. Це три – чотири особи. Також у суді працює троє людей, хто займається українськими справами. Сотні, тисячі справ мають розглядатись в Україні. Тому нам обов’язково необхідно організовувати й прокуратуру, й суди. І якщо треба, то створювати спеціальні палати, залучати іноземних суддів тощо”, – каже експерт. Він додає, що робота МКС повністю залежить від співробітництва з державою, а успіх рішення буде настільки ефективним, наскільки ефективним буде розслідування українськими правоохоронцями.

Українські правозахисники різко розкритикували заяву генпрокурора Луценка. 

“Вчергове соромно за країну. Має стільки достойних людей, а цю посаду Генпрокурора віддають невігласу… Мені соромно, що він їде закордон розписатися у власній неспроможності розслідувати злочини в своїй країні”, – обурюється правозахисник Володимир Яворський

“Генеральний прокурор суверенної країни, – моєї країни, – який їде в МКС просити розслідувати злочини всередині країни, а тим самим зізнається в нездатності свого відомства це зробити, – він буде оцінювати ефективність МКС?” – запитує виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter