Наразі в Україні безвісти зниклими вважаються понад 50 тисяч осіб – Національна академія внутрішніх справ

Дата: 30 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Після повномасштабного вторгнення кількість безвісти зниклих збільшилась вчетверо. Якщо за всі роки української незалежності такими вважалися 12 292 особи, то станом на 25 березня 2024 року нерозшуканими залишаються 50 150 людей. Також не вдалося ідентифікувати 10 462 тіла.

Про це повідомляє заступник голови Національної поліції України Андрій Нєбитов. 

Згідно з даними Національної академії внутрішніх справ, яку подає Нєбитов, у 2022 році безвісти зникло 31 293 особи, а ідентифікувати не вдалося 8 985 тіл. У 2023 році зниклими вважалися 46 769 людей, а неідентифікованими – 10 669.  

За словами Нєбитова, Під час науково-практичного круглого столу, що проходив у Національній академії ВС, обговорювались проблеми швидкого розшуку зниклих осіб та ідентифікація тіл загиблих в умовах воєнного стану.

“Збір інформації, верифікація даних, реалізація пошукових заходів – ускладнюються через непередбачувану ситуацію на лінії фронту, масовані атаки на мирні міста, міграцію людей і тимчасову окупацію територій, – розповідає  заступник голови Національної поліції України.

Як зазначив правоохоронець, під час війни значно зросло навантаження на карний розшук. Через це оперативники докладають максимум зусиль, аби знайти якомога більше зниклих осіб. Задля цього вони намагаються розробляти нові алгоритми дій, ефективніше взаємодіяти з міжнародними партнерами, удосконалювати чинне законодавство та залучати сучасні технології.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, понад 26 тисяч людей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин, із них 11 тисяч – цивільних, а 15 тисяч – військових. 

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України призначив на посаду уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артура Добросердова.  До призначення на цю посаду він з 2021 року обіймав посаду заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter