Наразі 2155 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування перебувають за кордоном через вимушену евакуацію – Держдитслужба

Дата: 13 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на серпень 2024 року 2155 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування перебувають за кордоном через вимушену евакуацію у звʼязку з повномасштабною війною РФ проти України. Мета української влади полягає не тільки в тому, щоб повернути дітей додому, а й гарантувати їм безпеку та знайти сім’ї.

Про це заявив голова Державної служби України в справах дітей Петро Добромільський.

Фото: Дрогобицька районна військова адміністрація

Посадовець розповів, що при Мінсоцполітики створили робочу групу, яка працює над розробленням плану повернення до України дітей, яких у складі установ евакуювали за межі України.

“Ми разом із понад 40 фахівцями працюємо над тим, щоб провести якісний моніторинг становища цих дітей та їхніх індивідуальних потреб”, – зазначив Добромільський.

Крім того, пріоритетним питанням залишається обʼєднання рідних братів і сестер, які на момент вторгнення через вік виховувалися в різних інституційних установах, і тому їх евакуювали до різних країн.

“Також під час повернення дітей в Україну маємо забезпечити необхідні умови безпеки і подальше влаштування їх у сім’ї. Головне завдання: всі евакуйовані діти мають повертатися в Україну в сімейні форми виховання (усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу)”, – пояснив Добромільський.

Він підкреслив, що евакуйовані з інституційних закладів діти мають повертатися в Україну в сімейні форми виховання.

“Уже зараз, не чекаючи повернення дітей з-за кордону до закладів, кандидати в усиновлювачі з України можуть прийняти їх у свою сім’ю. Познайомитися з дитиною можна і під час безпосереднього виїзду за межі країни, і онлайн. Така система вже працює. Під час спілкування через відеодзвінок дитина знайомиться з потенційними батьками, і потім вони можуть забирати її в новий дім”, – додав голова Держдитслужби.

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні є 259 інтернатних закладів, більшість із яких (72,9%) розташовані в сільській місцевості. Місце розташування закладів впливає на процес деінституалізації. Такі заклади мали б зникнути вже минулого року. 

Міністерство соціальної політики спільно з громадськими організаціями нині працює над Стратегією деінституалізації, щоб створити систему підтримки, яка дозволить кожному реалізувати право на власне життя та дасть відповідні можливості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter