Нападник на фотографа Олександра Кужельного отримав умовний строк

Дата: 21 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Нападник на фотокореспондента інтернет-видання “Букви” Олександра Кужельного під Шостим апеляційним адміністративним судом у липні цього року отримав один рік обмеження волі з випробувальним строком.

Таке рішення ухвалив Печерський райсуд міста Києва.

Фото: Наталія Адамович

Судді визнали обвинуваченого, громадянина Російської Федерації Михайла Шаланкевича, винним у скоєнні злочину, передбаченого нормами частини 1 статті 296 Кримінального кодексу України – “Хуліганство”.

За даними “Букв”, Шаланкевич, відомий під прізвиськом Ганс, 2018 року був засуджений у РФ до шести років позбавлення волі за розбій і хуліганство в складі угруповання покійного російського неонациста Максима Марцинкевича (Тесак). Проте його відпустили із зали суду.

Останніх два роки чоловік живе в Києві. Навесні 2021 року разом із громадянином РФ Денисом Дживовським вчинив напад на хлопця та дівчину, справу щодо нього передано на розгляд Подільського райсуду Києва, пишуть журналісти.

Редакція “Букв” так прокоментувала вирок: “…позиція обвинувачення обмежилася лише нормами частини 1 статті 296 КК України та не враховувала ймовірну співучасть у нападі на Кужельного з боку інших учасників акції”.

Водночас редакція відзначила той факт, що обвинуваченням не охоплювалися норми статей 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) і 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”), попри те що слідство мало докази того, що Кужельний під час події виконував редакційне завдання.

Сам Кужельний у коментарі ZMINA сказав, що не розуміє, чому судді ухвалили саме такий вирок його нападнику, проте подавати апеляцію не збирається.

“Вважаю, що мені з того жодної користі, лише час марнується та нерви псуються. Важливо лише, щоб більше такого не повторювалось і я міг безпечно та спокійно працювати й ходити по місту”, – пояснив журналіст.

Нагадаємо, що Шостий апеляційний суд 21 липня задовольнив скаргу білоруського активіста лівого крила Олексія Боленкова на рішення СБУ щодо видворення його з України; раніше Шевченківський райсуд Києва відмовив у її задоволенні.

Розгляд справи розпочався 20 липня. Тоді біля будівлі суду зібралося декілька десятків молодиків, перед якими виступав Євген Карась, очільник “Суспільства майбутнього” (колишнього праворадикального угруповання С14). 

Коли приїхав Боленков, на нього та кількох інших активістів, що прийшли на акцію на його підтримку, напали: залили з газового балончика, закидали яйцями та намагалися побити. Також після завершення засідання про агресію щодо нього повідомляв правозахисник, координатор проєкту “Без кордонів” Максим Буткевич. 

Наступне засідання 21 липня відбулося без участі позивача. Попри це під судом відбувався мітинг ультраправих, що підтримували його видворення. Олександр Кужельний робив фоторепортаж з цієї акції, коли зазнав нападу.

14 серпня на нього знову напали – вже інші люди після мітингу біля Офісу президента.

17 серпня біля будівлі Міністерства внутрішніх справ відбулась акція “Безпека – журналістам. Покарання – нападникам” на підтримку Кужельного, а також інших медійників, що постраждали під час ведення професійної діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter