“Нам плюнули в обличчя”: рідні полеглих військових про зволікання зі створенням Національного меморіального кладовища

Дата: 14 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Майбутнє національне військове меморіальне кладовище, де будуть поховані учасники російсько-української війни, не з’явиться поряд з Національним історико-меморіальним заповідником “Биківнянські могили” в Києві. Натомість рідним запропонували ділянку для комплексу в селі Гатне, що їх обурило. 

Про це вони розповіли в “Медіацентрі Україна”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Jeff J Mitchell / Getty Images

Створення національного військового меморіального кладовища передбачає ухвалений торік Верховною Радою закон. Згідно з ним архітектурний комплекс має охоплювати окрім кладовища ще й музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань.

Ще навесні поточного року в Міністерстві в справах ветеранів припускали, що меморіал з’явиться поряд з Національним заповідником “Биківнянські могили” в Києві. Він є меморіальним простором і наразі найбільшим у країні місцем поховань жертв радянського режиму, зокрема сталінського Великого терору 1937–1938 років.

Ділянка, яку розглядали для кладовища, мала площу близько 90 гектарів і розташована не в межах, а поруч із похованнями та меморіалом жертвам радянського тоталітаризму. 

Втім, як зазначає голова ГО “Жінки зі сталі” і Організацію створили торік дружини, матері та сестри захисників України, які опинилися в полоні, зникли безвісти або загинули. Наталя Зарицька, нині питання будівництва зупинилося, а рідним запропонували нову ділянку поблизу села Гатне. 

Торік під час розгляду кількох варіантів цю пропозицію відхилили, а ділянку визнали проблемною. Окрім цього, сім’ї полеглих протягом усього часу обговорень наполягали на будівництві кладовища саме в межах столиці. 

Фото: Медіацентр Україна

“Тиждень тому ми дізналися, що Биківня – це надто престижно для наших синів. Що ми маємо на сьогодні? Нічого. Будівництво не почалося, закон не підписаний президентом. Нам плюнули в обличчя. Нам запропонували знову ходити по колу, чекати, поки розробляється новий законопроєкт, підпише президент і проведуть дослідження. Ми все це вже чули”, – каже голова асоціації родин загиблих захисників України “Серце нАЗОВні” Віра Литвиненко

Мати загиблого під час оборони Маріуполя військового Нелі Шастун розповіла, що зберігає прах сина, щоб поховати його на меморіальному кладовищі. Ще один син жінки в російському полоні.

“Я забрала урну з прахом додому. Точніше, в кімнату, яку мені виділила сестра у своєму домі. Я прожила зі своїм сином в одній кімнаті. Але моя психіка була не готова до цього… Я планую перепоховати сина саме на Національному військовому меморіальному кладовищі. Бо я вважаю, що моя дитина цього заслуговує”,сказала вона. 

Голова ГО “Жінки зі сталі” Зарицька додала, що зволікання зі створенням меморіального кладовища фактично є для рідних “повторним проходженням принизливого шляху примусу уповноважених осіб робити свою роботу”. Рідні вже скерували запит на доступ до публічної інформації, щоб дізнатися причини перешкоджання будівництву. 

Нагадаємо, що Червоний Хрест допоміг українському уповноваженому з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, налагодити з російською стороною передання тіл загиблих військових РФ. 

Фотографія обкладинки: EPA / UPG

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter