Червоний Хрест допоміг Україні налагодити передачу тіл окупантів до Росії

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Червоний Хрест допоміг Офісу українського уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин налагодити з російською стороною передачу тіл загиблих військових РФ. Це також дозволяє швидше повертати тіла українських захисників.

Про це повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко у коментарі “Укрінформу”.

Фото: “Радіо Свобода”

“Ми дійсно через Женеву, через Міжнародний Червоний Хрест налагодили контакт з російською стороною і проводимо передачу тіл. Ми не називаємо це обміном, кажемо – передача тіл, репатріація для того, щоб якомога швидше повернути своїх.

Вони також запитують своїх, але я знаю точно, що в рефрижераторах, які знаходяться на території України, у нас набагато більше їхніх загиблих”, – наголосив Котенко.

Також уповноважений додав, що росіяни іноді розшукують тіла своїх військових по прізвищах, тоді Україна за наявності їх просто передає. Однак у російської та української сторін є певна формула за якою вони працюють. 

Раніше ZMINA писала, що урядовці закликали родини зниклих безвісти українців не піддаватися на провокації та пам’ятати про інформаційну безпеку, коли йдеться про процес звільнення з полону чи передання тіл загиблих. Тоді Тетяна Москалькова заявляла, що, наприклад, “багато українських хлопців, переважно рядових та сержантів, уже понад 10 місяців Київ викреслює зі списків на обмін”, а натомість “багатьох навмисне записує до числа безвісти зниклих”

Крім того, російська омбудсманка розповідала історію про те, як матері та дружини звільнених з російського полону військових пишуть їй листи з проханням “залишити своїх близьких на території Росії, щоб їх знову не гнали воювати”. 

Нагадаємо, що 14 квітня до України вдалося повернути тіла 82 загиблих захисників. А у рамках попереднього обміну тілами загиблих військовослужбовців, у березні до України повернули тіла ще 83 полеглих захисників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter