Найнебезпечнішою країною Європи для журналістів залишається РФ – “Репортери без кордонів”

Дата: 01 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Найбільш небезпечною країною в Європі для медійників як і раніше залишається Російська Федерація. Тут за останні 20 років журналістів загинуло найбільше 25 осіб.

Про це йдеться в щорічному звіті організації “Репортери без кордонів” (RSF).

Скриншот зі звіту

Україна на другому місці в цьому рейтингу: від 24 лютого за даними звіту тут загинули 8 журналістів. За попередні 19 років 12.

На третьому місці Туреччина. Франція посіла четверте місце з найбільшою кількістю жертв через теракт у редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo в Парижі у 2015 році.

“За цими цифрами стоять обличчя, особистості, талант і відданість тих, хто заплатив життям за збір інформації, пошук правди та пристрасть до журналістики. У кожному зі своїх щорічних оглядів RSF продовжувала документувати невиправдане насильство, спрямоване безпосередньо проти працівників ЗМІ. Кінець цього року – відповідний час, щоб віддати їм належне та закликати до повної поваги до безпеки журналістів, де б вони не працювали…” – зазначив Крістоф Делуар, Генеральний секретар організації.

Також у звіті йдеться про те, що за останні 20 років було вбито 81 жінку-журналістку – 4,86% від загальної кількості загиблих у ЗМІ.

З 2012 року вбили 52 журналістки, у багатьох випадках через розслідування прав жінок. За кілька останніх років кількість убитих журналісток різко зросла, так, у 2017 році вбили десять журналісток (проти 64 журналістів-чоловіків) – це рекордні 13,5% від загальної кількості загиблих у ЗМІ того року.

Цього року по всьому світі загинули 57 журналістів, 533 затримали, 65 взяли в заручники, а 49 вважаються зниклими безвісти.

Від 2003 року, коли “Репортери без кордонів” почали свою діяльність, у світі загинули 1 668 журналістів.

Нагадаємо, за даними Інституту масової інформації, в Україні через повномасштабне військове вторгнення РФ загинули 43 медійники.

Фото обкладинки: tsn.ua
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter