Найманці російської ПВК “Редут” мародерили на Київщині та катували людей на Харківщині – журналісти

Дата: 12 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Журналісти проєкту “Схеми” отримали докази того, що найманці російської ПВК “Редут” привласнювали майно та автомобілі мешканців Київської області навесні 2022 року, а також катували жителів Харківщини у серпні–вересні того ж року. 

Про це  йдеться у новому розслідуванні “Схем”.

На відео, доступ до яких отримали журналісти “Схем”, редутівці показують, як під час спроби штурму Київської області у лютому–березні 2022 року вони маскують свою військову техніку просто у дворах місцевих жителів, як хазяйнують у чужих будинках і привласнюють автівки та інше майно. А на відео за серпень–вересень минулого року редутівці зафіксували, як вивозять на допити та катування жителів Харківщини.

На одному з відео російські військові вихваляються привласненим мотоциклом: “Дядьку, покатайся на мотоциклі”, “Ось він – трофей!”. На іншому – обговорюють автомобіль, який належить місцевим жителям і який вони забрали собі: “А ось це наш “мерс”, “А знаєте, хто на ньому їздить? Я!”, “А знаєте, хто його знайшов? Я!”.

Жителька села Качали Київської області розповіла журналістам, що редутівці мотивували свої дії тим, що шукали “нацистів” і “біолабораторії”.

Також у телефоні одного з найманців “Редуту” журналісти знайшли відео, як вони за наказом “куратора від ГРУ” з позивним “Амур” відвозили на допит та катування жителів смт Борова Ізюмського району Харківської області.

Пізніше четверо комбатантів – це Руслан Колєсніков (“Булат”), Михайло Іванов (“Покров”), Валентин Бич (“Рашид”) та Максим Вольвак (“Ескадра”) – потрапили в український полон, а згодом їх засудили за катування трьох цивільних у Боровій.

На суді вони визнали провину, але в інтерв’ю “Схемам” стверджували, що “лише виконували накази”. Натомість з відео, отриманого з телефону редутівця, зрозуміло, з яким настроєм вони “виконували накази”. “Їдемо брати повторно укропів, атовців, бл**ь. Зранку взяли, на сході сонця, бл**ь, одну групу, зараз їдемо брати другу. Ось і все. Настрій ї**чий”, – говорять вони та сміються.

А поїздки за майбутніми жертвами катувань називають “бл*-бл*-каром”, оскільки возять “пасажирів”.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі вдалося ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

Нагадаємо, що правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та застосовували тортури до цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter