“Найхоробріша жінка світу”: парамедикиня Тайра стала лауреаткою американської премії

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Українська волонтерка та парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра) стала лауреаткою міжнародної премії International Women of Courage.

Імена лауреаток оголосив Державний департамент США. 

Фото зі сторінки Юлії Паєвської

Паєвська отримає нагороду за вияв надзвичайної моральної та фізичної мужності, яку вона продемонструвала в полоні в російських окупантів.

Тайра надавала медичну допомогу учасникам Революції Гідності у 2013 році, а як керівник волонтерського підрозділу парамедиків “Янголи Тайри” проводила тактичну медичну підготовку на Донбасі з 2014 до 2018 року. Паєвська найбільш відома своєю роботою з таємного знімання та контрабандного вивезення відеоматеріалів із задокументованими звірствами, що їх вчинили російські військові в Маріуполі“, – йдеться в повідомленні. 

У Держдепартаменті США нагадали, що російські окупанти затримали Паєвську 16 березня 2022 року, коли вона допомагала евакуювати жінок та дітей з Маріуполя до Запоріжжя. Три місяці Тайру тримали в маленькій кімнаті з 22 іншими жінками, катували та били. 

“Щобільше, кремлівські пропагандисти обмовили її на міжнародному рівні як фашистку та військову злочинницю. Попри це Паєвську не змогли змусити мовчати, і після звільнення з полону вона активно виступає за українську демократію та незалежність як в Україні, так і за кордоном”, – додали в релізі. 

Нагадаємо, що це не перша нагорода Юлії Паєвської. Наприкінці 2022 року вона отримала премію Станіслава Вінценза “За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів” та присвятила її дитячому письменнику Володимиру Вакуленку, якого вбили російські окупанти.

Крім того, вісім українок, серед яких була і Тайра, у грудні ввійшли до списку “100 жінок 2022 року” від BBC. Серед найвпливовіших жінок також перша леді Олена Зеленська, захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук, правозахисниця Олександра Матвійчук, математикиня Марина Вязовська, журналістка Крістіна Бердинських, лікарка-педіатр Ірина Кондратова, політикиня і волонтерка Яна Зінкевич.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter