Парамедикиня Тайра отримала премію Вінценза і присвятила її вбитому окупантами письменнику Вакуленку

Дата: 05 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Волонтерка і парамедикиня Юлія Паєвська – Тайра отримала премію Станіслава Вінценза “За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів”. Присвятила її дитячому письменнику Володимиру Вакуленку, якого вбили російські окупанти.

Про це повідомляє Укрінформ. 

Фото: Телеграф

Церемонія нагородження відбулася 4 грудня в межах щорічного міжнародного форуму Via Carpatia у Львові. Премію польського письменника, етнографа та філософа Станіслава Вінценза вручають від 2018 року, для популяризації й відзначення тих осіб, які роблять великий внесок у культурний і соціальний розвиток регіонів.

“Цю премію ми назвали “За гуманістичне служіння”, і зазвичай її отримували інтелектуали, люди, які відстоюють цінності демократії тоді, коли можна жити в мирі. Але ми живемо в той час, коли гуманістичне служіння передусім стало актом прямої дії. Бо зараз гуманістично – це служити в ЗСУ, допомагати людям – як військовим, так і цивільним, берегти наші цінності й Україну. І наша лауреатка – це влучення на 100%”, – зазначив ініціатор форуму “Via Carpatia” Микола Княжицький.

Для Паєвської відзначення премією стало цілковитою несподіванкою та великою честю. Вона розповіла, що в одному з посібників зі східної медицини прочитала, що “на світі немає нічого, що не могло б стати ліками”, і тоді ж зрозуміла, що на світі немає нічого, що не може стати зброєю.

“Ну я сприймаю це як вшанування взагалі всіх, хто постраждав від рук російських злочинців і в першу чергу діячів культури. Хоч мене важко назвати інтелектуалом чи діячем культури, але я переадресовую цю нагороду саме їм – тим, хто загинув, страждав, підлягав катуванням ворога. Ці злочини вимагають покарання і весь світ мусить дізнатись про це”, – заявила Тайра.

Нагадаємо, що Юлію Паєвську окупанти захопили в березні. Після цього, у травні, західні ЗМІ опублікували відео з нагрудної камери Тайри, яка знімала свою роботу в Маріуполі. На ньому парамедикиня допомагає українцям та показує наслідки ударів ворога по місту. Запис журналістам передав співробітник поліції за день до того, як Паєвську полонили.

Звільнили волонтерку в червні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter