Наймасовіше в історії звернення до суду – приєднуйтеся!

Дата: 19 Січня 2014
A+ A- Підписатися

Правозахисники готують масове звернення громадян України до суду через заборону на проведення мирних зібрань у центрі Києва, запроваджену судом на період до 8 березня. 

“Це буде заява про приєднання до апеляційної скарги. Апеляційну скаргу вже подано, але кожен має право приєднатися”, – розповів на прес-конференції заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

Збір підписів стартував на майдані Незалежності в Києві у пʼятницю, 17 січня, і триватиме до понеділка. Підписатися під текстом апеляційної скарги можна в інфонаметі «Демократичного альянсу» біля Лядських воріт.

Правозахисники сподіваються, що це оскарження рішення суду стане наймасовішим в історії України. За перші кілька годин до нього вже приєдналися більше 100 громадян.

Пправозахисники наголошують на тому, що українців безпідставно позбавляють їхнього конституційного права на мирне зібрання, а суди в цьому разі ухвалюють рішення щодо невизначеного кола осіб, що саме по собі, на думку юристів, суперечить Конституції України.

«Кожен громадянин повинен зрозуміти, що захищати своє право він повинен сам. Ми закликаємо громадян створити наймасовіший позов на захист права збиратися мирно та висловлювати свою позицію в центрі столиці»,– заявив експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

Організатори – учасники Партнерства «За свободу мирних зібрань», Український незалежний центр політичних досліджень, Центр політико-правових реформ за інформаційної підтримки Центру інформації про права людини – кажуть, що підготували всі необхідні матеріали і переконані: чим масовіший буде позов, тим більше шансів у ньому перемогти.

Роман Куйбіда також повідомив, що після подання масового звернення до суду юристи планують подати позови до судів щодо незаконності ухвалень місцевими радами так званих положень про порядок проведення мирних зібрань.

«Не може бути свобода мирних зібрань одна в селі Нові Петрівці Києві, ще інша – в Києві, ще інша – в Тернополі, Луганську, Харкові. Свобода мирних зібрань – це основоположна свобода, яка гарантована всіма фактично конвенціями про права людини, міжнародними пактами, Конституцією України. Відповідно, не може бути порядок реалізації цього права, встановлений в кожному селі, місті»,– наголосив Роман Куйбіда.

Як відомо, Окружний адміністративний суд Києва заборонив проводити мирні зібрання для усіх осіб у період з 8 січня до 8 березня 2014 року. А Харківський окружний адміністративний суд двічі встановив безстрокову заборону реалізовувати право на мирні зібрання.

Всього ж, за даними Єдиного державного реєстру судових рішень, у період з 22 листопада до 13 січня органи влади зробили щонайменше 64 спроби заборонити мирні зібрання, які стосувалися зовнішньополітичного вибору України. У 39 випадках заборонили мирні зібрання прихильників євроінтеграції, 7 разів заборонили мирні акції на підтримку інтеграції до Митного союзу або на підтримку органів влади. У решті випадків під заборони потрапили контрзібрання. Лідерами за кількістю заборон стали східні області: Харківська (8 заборон), Луганська та Дніпропетровська області (по 7 заборон).

«Всі суди повинні бути завантажені тисячами, десятками тисячами позовів, скарг. І тільки так ми маємо з цією державою спілкуватися»,– переконаний дисидент, правозахисник та громадський діяч Йосип Зісельс.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter