Нацраду просять перевірити, чи порушує закон про медіа новорічний випуск “Дизель шоу”

Дата: 10 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Громадські організації “Детектор медіа” та “Інститут масової інформації” звернулися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з приводу порушення Закону “Про медіа”, ознаки якого вони зафіксували в новорічному випуску “Дизель шоу”, що вийшов на телеканалі ІСТV. 

Заяву опублікували на сайті “Детектора медіа”. 

Скриншот відео

Новорічний випуск “Дизель шоу”, автори якого вже втрапляли в скандали через свої “жарти”, містив образи на адресу жителів окупованих територій, євреїв, а також був переповнений рекламою алкоголю, до якої залучили навіть дітей. 

Оглядач “Детектора медіа” Олександр Морський, переглянувши випуск, дійшов висновку, що більшість номерів шоу побудовано за канонами російської пропаганди. До прикладу, “жарти” про румунського Діда Мороза, в якого “цигани” і Це слово є образливим. Слід вживати "роми". вкрали коня, про ізраїльського Діда Мороза, який не приходить до дітей, а лише вони самі до нього, та про сімейну пару з Криму, яку автори шоу схарактеризували як “звичайну пару місцевих жителів”

Щодо останнього номера, то в ньому актори “жартували” стосовно корінного народу півострова, називаючи кримських татар “татарами” і Під час радянської депортації з Криму кримським татарам забороняли називати себе саме "кримськими татарами". та “кочовим народом без паспорта”. 

Автори звернення до Нацради вбачають у шоу порушення норми закону про медіа, яка забороняє поширювати “висловлювання, що підбурюють до дискримінації чи утисків стосовно окремих осіб та груп осіб за ознакою етнічного чи соціального походження, громадянства, раси, релігії та вірувань, віку, статі, сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності, інвалідності або за іншими ознаками”. 

Медійники наголошують, що Нацраді ще треба розробити критерії, за якими інформація підпадає під таке означення, але вже закон дозволяє застосовувати певні обмеження до порушників. 

На момент написання новини в Представництві президента в Криму, а також у Меджлісі кримськотатарського народу публічно не відреагували на випуск шоу та “жарти” про кримчан. ZMINA звернулася до них по коментарі.  

Нагадаємо, що в новорічну ніч студія “95 квартал” випустила образливий скетч про переселенку зі Скадовська. 

Після обурення мешканців окупованого міста, мера Скадовська, а також інших глядачів номер видалили з ютубу та перепросили за нього. Відреагувати на дискримінацію в ефірі закликали й Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, але він цей заклик проігнорував

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter