“Захищаємо українську класику від популярних рішень”: “Дизель шоу” відповіло на звинувачення в расизмі 

Дата: 29 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Автори номера “Тарас-папуас нашого кіно”, який розкритикували за дискримінацію, не побачили в ньому расизму та гомофобії. Представники “Дизель шоу” кажуть, що “висміяли тенденції світового кінематографа, захищаючи українську класику від популярних рішень”. 

Про це йдеться в заяві на офіційному сайті “Дизель студіо”, правовласника шоу.  

Так, представники студії зазначили, що “номер мав високі рейтинги та був позитивно оцінений глядачами”, на підтвердження чого навели скриншоти з ютубу та статистику переглядів. На переконання “Дизель шоу”, критичні коментарі про гомофобію та расизм у соцмережах нібито писали “боти”.  

Єгор Крутоголов, художній керівник “Дизель шоу”, спільно з Олексієм Бланарем, шеф-редактором проєкту, пояснили, що ідея написання номера виникла в них з двох причин. По-перше, їх “обурила новина, що в музичному фільмі “Попелюшка” нової екранізації від Sony та Amazon Prime фея буде гендерно нейтральною”. По-друге, авторам номера не сподобалося запровадження квот Американською кіноакадемією “Оскар”, які встановлюють кількість представників етнічних груп, ЛГБТ та людей з інвалідністю, що має зніматись у фільмах. 

Водночас Круглов та Бланар запевняють, що вони “за рівноправність людей”:

“Однаково сильно любимо всіх глядачів, які розуміють обидві мови, якими ми жартуємо. Наша якість гумору їм близька та зрозуміла. Цим роликом ми точно не хотіли нікого образити, і це справжнісінький приклад сатири”. 

Нагадаємо, що український блогер та переможець шоу “Розсміши коміка” у 2017 році Віктор Вемуна розкритикував “Дизель шоу” за расистський та гомофобний номер.  

У номері продюсер, сценарист і режисер збираються, щоб зняти ремейк на повість Миколи Гоголя “Тарас Бульба”, однак у них не вистачає грошей. За сюжетом, на це 10 мільйонів доларів їм виділяє стримінгова платформа “Нетфлікс”, яка має низку вимог, а також надсилає до участі в головній ролі свого актора – темношкірого. 

Навколо стереотипів стосовно чорношкірих людей, а також висміюванні мультикультурності й толерантності Нетфліксу й обертаються всі жарти в номері. 

Серед них, наприклад, такі: “Ми знімаємо чорно-біле кіно? А жанр – це чорна комедія чи порно?”; “Дивіться, Тарас поранений у бою, його спалили на вогнищі, він трохи підгорів, але не помер”; “Побачивши пропаленого козака, всі йому просто кланяються або встають на одне коліно і починають цілувати черевики? Ну, як зараз модно?” (тут, вочевидь, автори номера висміюють рух Black Lives Matters), “У кінці Тараса спалюють поляки звичайні або в білих ковпаках?” (відсилання на типовий елемент одягу членів расистської терористичної організації ку-клукс-клан) тощо.  

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter