Нацрада перевірить шість телеканалів через показ листа та звіту розвідників щодо спецоперації по затримці “вагнерівців”

Дата: 11 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланові перевірки шести загальнонаціональним телеканалам через поширення ними відомостей, що містять державну таємницю.

Про це повідомили на сайті регулятора. 

Мова йде про телеканали “Україна”, 5 канал, “Прямий”, “Україна 24”, “Еспресо” та 4 канал. Перевірку призначили через показ у їхніх ефірах торік у листопаді листа начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-полковника Василя Бурби та звіт начальника спеціального резерву ГУР МОУ полковника Юрія Семенюка про проведення спецоперації по затримці у Білорусі “вагнерівців”. 

Нацрада надіслала запит начальнику ГУР Кирилу Буданову, і той підтвердив, що оприлюднені документи містять відомості державної таємниці, а тому їх показ має ознаки порушення вимог закону про телебачення та радіомовлення. 

Позапланову перевірку регулятор проведе у період із 25 лютого по 12 березня.

Нагадаємо, що торік журналісти-розслідувачі Bellingcat та The Insider оприлюднили фільм про унікальну операцію спецслужб України, під час якої з Росії вивезли 33 бойовики ПВК Вагнера, причетних до військових злочинів на Донбасі. Їх мали заарештувати в Україні, але операцію було зірвано, тож бойовиків затримали силовики Білорусі.

Україна надіслала Білорусі офіційний запит на екстрадицію найманців, але 14 серпня влада Білорусі передала Росії 32 затриманих бойовиків.

Одним з перших, хто поширив інформацію про провал згаданої спецоперації та заявив, що це сталося через витік інформації з Офісу президента, був український журналіст Юрій Бутусов. Його та журналістку Яніну Соколову викликали до ДБР нібито через розголошення “секретних відомостей”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter