Нацполіція відкрила понад 30 тисяч справ за фактами злочинів російської армії – Сергєєв

Дата: 02 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Від 24 лютого слідчі Національної поліції розпочали понад 30 тисяч кримінальних проваджень за фактами вчинення військовими РФ та їхніми поплічниками злочинів на території України. 

Про це повідомив начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції України Олексій Сергєєв.  

“Скоєні  військовими РФ злочини ретельно документуються. Слідчі підрозділи поліції розпочали 30,2 тисячі кримінальних проваджень за фактами вчинення воєнних злочинів”, – зазначив Сергєєв.

Найбільше – 21 600 кримінальних проваджень – розпочаті за фактами порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 Кримінального кодексу України), 7200 – за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 Кримінального кодексу України). Ще 1200 кримінальних проваджень розпочаті за фактами колабораційної діяльності  (ст. 111-1 КК України).

Примітно, що розміщення військової техніки поблизу цивільних об’єктів та використання цивільного населення як “живого щита” також є воєнним злочином та серйозним порушенням Додаткового протоколу Женевської конвенції щодо захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (ДП I). 

Нагадаємо, станом на 16 липня Нацполіція зареєструвала 99 тисяч кримінальних правопорушень. Загалом правоохоронці отримали та опрацювали майже 3,3 мільйона звернень громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter