Нацполіція ідентифікувала двох росіян, що зґвалтували жінку на Запоріжжі

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Слідчі Нацполіції оголосили підозри двом російським військовим за жорстоке поводження з цивільним населенням, зокрема сексуальне насильство в умовах конфлікту.

Про це йдеться у текстах підозр, що опублікував Офіс генпрокурора.

Артем Пронченко Фото: “Книга катів”

Підозри оголосили уродженцям Краснодарського краю 37-річному Артему Пронченку та 21-річному Олександру Гладкову

Слідство встановило, що чоловіки у складі 19 мотострілецької дивізії 503 гвардійського мотострілецького полку брали участь в окупації та контролюванні населених пунктів у Токмацькому районі Запорізької області з 26 лютого 2022 року.

Поліція зазначає, що у середині квітня Пронченко та Гладков почали обшукувати будинки місцевих, щоб визначити, де саме живуть жінки та дівчата.

Близько десятої вечора 1 травня 2022 року підозрювані вдерлися в будинок цивільного подружжя з двома дітьми. Погрожуючи розстрілом, вони наказали чоловікові не просто залишити будинок, а виїхати з населеного пункту взагалі. Після цього росіяни приставили автомат до рота жінки, змусили стати на коліна та зв’язали її скотчем. Далі вони схопили цивільну за волосся та потягли з будинку. Росіяни били жінку руками по всьому тілу, а коли прийшли у лісосмугу неподалік, зґвалтували.

Військових РФ підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни, скоєних за попередньою змовою, що обтяжує злочин.

Крім того, на 23 лютого 2024 року призначене судове засідання у справі Михайла Романова – військового з Челябінської області, якого підозрюють у вбивстві цивільного мешканця Київщини та неодноразовому зґвалтуванні його дружини. За даними Служби безпеки, це перша справа про зґвалтування під час війни.

Нагадаємо, Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ зафіксувало щонайменше 6 випадків сексуального насильства під час окупації територій України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter