Нацполіція АРК наполягає на законності перевірок паспортів та затримань подорожніх на КПВВ з Кримом

Дата: 21 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Національна поліція України в Автономній Республіці Крим наполягає на законності своїх дій на КПВВ між Кримом та Херсонською областю. 

Про це йдеться у відповіді за підписом начальника головного управління Нацполіції в АРК Віталія Стрижака на інформаційний запит видання ZMINA

Кримські правоохоронці наголошують, що поліцейські на КПВВ з Кримом виконують свої обов’язки відповідно до чинного законодавства України та в межах своєї компетенції.

Як відомо, правозахисні організації та ініціативи, що опікуються захистом прав кримчан в окупації, з 2019 року фіксували скарги громадян на поліцейських, які чергують на КПВВ між Херсонщиною та Кримом.

Люди нарікали, що українські правоохоронці безпідставно затримували людей, перевіряли їхні документи, змушували надавати пояснення про мету поїздки й пункт призначення та фіксували персональні дані подорожніх.

Під час спільного моніторингу правозахисники та державні службовці в березні минулого року виявили продовження такої практики. Вони заявили, що Нацполіція перевіряє телефони подорожніх, не пояснюючи підстав перевірки.

У лютому минулого року очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що такі дії Нацполіції “неймовірно морально шкодять настроям у Криму”. За його словами, немає закону, який би зобов’язував поліцейських чергувати на КПВВ. Водночас він закликав Нацполіцію знайти законний спосіб та форму своєї роботи, щоб люди відчували себе спокійно.

Незаконну практику поліцейських виданню ZMINA минулого року підтвердив також правозахисник Віктор Вуйка. Він розповів про свою суперечку з правоохоронцями поряд із режимною зоною КПВВ “Чонгар”. 

Віктор Вуйка

Не називаючи свого прізвища, посади, спеціального звання, не показуючи службового посвідчення, поліцейський попросив його пройти в приміщення для надання паспорта. На запитання про причини затримування і перевірки документів він буквально відповів, що “причина в том, что просто могу обшманать”.  Поліцейський вимагав від чоловіка дати до рук його паспорт, а не розгорнути й показати.

У своїй відповіді Національна поліція автономії посилається на пп. 7–10 урядового положення “Про прикордонний режим”. У п. 10 цього положення йдеться, що подорожні на вимогу прикордонників, поліцейських та членів громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону зобов’язані показати відповідні документи.

У відомстві також посилаються на розділ V Закону “Про Національну поліцію”, відповідно до якого перевірка документів – один із превентивних поліцейських заходів.

“Згідно з п. 3 ст. 32 Закону “Про Національну поліцію”, поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу… якщо вона перебуває на території чи об’єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю”, – йдеться у відповіді Нацполіції АРК.

Віктор Вуйка наголошує, що в дискурсі з Нацполіцією не йдеться про те, що поліцейські не мають вимагати показати документи громадян. Річ у підставах, порядку застосування такого превентивного засобу. Він також вказує, що поліцейські перевіряли незаконно документи не в режимній зоні.  

“Вимога пред’явити документи – це не передати в руки чи піти з цим документом до якогось приміщення. Документ досить показати поліцейському в розгорнутому вигляді. Підстави для перевірки документів зазначено в ст. 32 Закону “Про Нацполіцію”. Якщо правоохоронці запрошують людину кудись пройти, це вже адміністративне затримання. А для такого затримання мають бути підстави”, – прокоментував він. 

Нагадаємо, 2017 року США у своїй рекомендації №6.61 в межах Універсального періодичного огляду рекомендували Україні ретельно досліджувати будь-які достовірні звинувачення стосовно зловживань з боку українських сил, а також використовувати всі відповідні методи для посилення відповідальності за зловживання.

Укладачі альтернативного звіту до УПО закликали Нацполіцію припинити незаконні дії представників Національної поліції з безпідставного затримання людей, які перетинають адміністративний кордон з ТОТ Криму, перевірки їхніх документів, примушування їх надавати персональні дані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter