Національна академія наук закликала запровадити “атомні санкції” проти Росії

Дата: 11 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Національна академія наук України звернулася до світової спільноти із закликом визнати дії РФ щодо Запорізької атомної станції ядерним тероризмом та запровадити санкції проти російської атомної галузі.

Про це йдеться у заяві НАН України.

Фото: Korrespondent.net

НАН наголосила, що 5 і 6 серпня  російські окупанти вчинили в Україні чергові акти ядерного тероризму – знову обстріляли майданчик окупованої Запорізької атомної електростанції, влучивши ракетами неподалік сухого сховища відпрацьованих ядерних відходів.

“Персонал станції досі в полоні, російська важка військова техніка розташовується на майданчику ЗАЕС, боєкомплект зберігається біля енергоблоків, а його частина – взагалі всередині машинних залів енергоблоків. Ба більше, росіяни вже відкрито шантажують світ, заявляючи про мінування Запорізької АЕС і готовність її підірвати”, – йдеться у повідомленні. 

За найгірших сценаріїв руйнація ядерного палива у реакторах ЗАЕС призведе до трагедії, подібної до аварій на Чорнобильській АЕС 1986 року та на АЕС “Фукусіма-Даїчі” 2011 року, – зі значним витоком радіоактивних речовин у довкілля.

Як зазначається у заяві, нинішня ситуація на Запорізькій атомній електростанції з високою імовірністю може перерости у найбільшу ядерну катастрофу, наслідки якої відчує не лише Україна, а й багато інших країн.

Відповідно до вимог МАГАТЕ та міжнародного законодавства, атомні електростанції та інші ядерні установки – це об’єкти мирного використання ядерної енергії, які в жодному випадку не мають зазнавати військових нападів.

Обстрілом і захопленням ядерних об’єктів на Чорнобильській і Запорізькій атомних електростанціях, а також бомбардуванням дослідницької ядерної установки “Джерело нейтронів” у Харкові, Росія порушила всі можливі принципи ядерної безпеки, наразивши світ на серйозну загрозу радіаційних аварій.

“НАН України закликає міжнародну спільноту визнати військові дії Росії щодо ядерних об’єктів України актами ядерного тероризму, обмежити доступ Російської Федерації до новітніх ядерних технологій, запровадити санкції проти російської атомної галузі.

Слід задіяти всі механізми задля цілковитої демілітаризації Запорізької АЕС – виведення російських військових із цього найбільшого в Європі ядерного об’єкта і всієї прилеглої до нього території, включно з містом Енергодар”, – додали в Академії наук.

Нагадаємо, що з початку серпня на станції наявна підозріла активність російських військових. За даними журналістів, росіяни мінують станцію – вибухонебезпечні вантажі розміщують біля енергоблоків і в машинному залі.

На станції наразі перебуває близько 500 російських солдатів та військова техніка, зокрема БТРи, зенітні установки та техніка для радіохімічної розвідки. Територію навколо станції вже замінували російські війська.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter