Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки – “Енергоатом”

Дата: 06 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Подвійний обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ 5 серпня спричинив серйозний ризик для безпечного функціонування станції. Станом на 08:00 6 серпня 2022 року вона працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. 

Про це у телеграмі пише “Енергоатом”. Крім того, за даними журналістів видання The Insider, росіяни мінують станцію. 

Фото з відкритого доступу

Так, через обстріли на одному з енергоблоків ЗАЕС спрацював аварійний захист: відключено один із трьох працюючих енергоблоків.

“Серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека. Український персонал станції продовжує працювати та докладати усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень”, – зазначають у повідомленні “Енергоатому”. 

У коментарі  “Укрінформу” начальник Запорізької ОВА Олександр Старух повідомив, що на станції відключили енергоблок №4, а у випадку аварії евакуація неможлива: 

В Енергодарі відбулась підготовлена провокація. Було пошкоджено дві лінії електропередачі, відключено від мережі 4-ий енергоблок (ЗАЕС – ред.). Небезпеки великої поки не має, але мушу констатувати, що всі наші плани щодо евакуації […] в таких умовах, як сьогодні, […] майже неможливо здійснити”

Водночас видання The Insider з посиланням на власні джерела пише, що з початку серпня на станції наявна підозріла активність російських військових. За даними журналістів, росіяни мінують станцію – вибухонебезпечні грузи розміщують біля енергоблоків і у машинному залі.

За інформацією джерел видання, на станції наразі перебуває близько 500 російських солдатів та військова техніка, зокрема БТРи, зенітні установки та техніка для радіохімічної розвідки. Територія навколо станції вже замінована російськими військами.

Поблизу села Водяне, що поряд з АЕС, стоять батареї Градів, а міни та боєкомплект російські солдати зберігають у безпосередній близькості до енергоблоків, під естакадами. Причому частину боєкомплекту розміщено навіть усередині енергоблоку.

Джерела The Insider стверджують, що обстріли з реактивних систем 5 серпня були провокацією – вогонь вели росіяни.

Нагадаємо, що російські військові 5 серпня двічі обстріляли територію Запорізької атомної електростанції. В українському МЗС, коментуючи обстріли ЗАЕС 5 серпня, нагадали світу, що наслідки влучання в діючий реактор рівноцінні застосуванню атомної бомби. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter